SRAMOTA: Hrvatski istoričar tvrdi da su Srbi izmislili Jasenovac

Vreme je da srušimo velikosrpski mit o Jasenovcu, kazao je istoričar i sveštenik Stepan Razum i izneo veliki broj neistina o logoru u kojem su ustaše brutalno likvidirale 82.129 ljudi

  • 7

Jasenovac je velikosrpski mit, a ne logor u kojem su tokom II svetskog rata ubijani Srbi, Jevreji i Romi, tvrdi hrvatski istoričar i sveštenik Stjepan Razum.

On je u intervjuu zadarskom Hrvatskom listu, pod nazivom „Vreme je da srušimo velikosrpski mit o Jasenovcu“, izneo veliki broj neistina o logoru u kojem su ustaše brutalno likvidirale najmanje 82.129 ljudi.

Razum osporava broj ubijenih, kojima se danas čak zna i ime, ističući da taj broj nema nikakvog uporišta u stvarnosti.

- Višedecenijskom propagandom jasenovačkog mita dovedeni smo u stanje da danas moramo da dokazujemo da tamo nije bilo masovnog broja žrtava. Zato je sveta dužnost hrvatskih istoričara, ali i celog ovog naraštaja, da kaže reč odbrane, jer su komunisti za to optužili hrvatski narod. Zločine u Drugom svetskom ratu zapravo su počeli četnici pobunom protiv legalne hrvatske vlasti u julu 1941. godine - rekao je katolički sveštenik.

On je dodao da su Jasenovcu pripisali i žrtve koje su stradale u Srbiji.

- Ne treba zaboraviti na poznatu svirepost pobednika, koji su sopstvene zločine pripisali svojim neprijateljima, to jest nama  - istakao je Razum.

Ustaški pozdrav „Za dom spremni“ , kako je rekao, jedan je od lepših, a ubraja se u hrišćanske i rodoljubive.

- Ako taj pozdrav nekome smeta, onda mu smeta porodica kao takva, kao i domovina hrvatskog naroda - objasnio je Razum.

Inače, on je doktorirao na srednjovekovnoj crkvenoj istoriji, a struka mu je arhivistika. Trenutno je načelnik Nadbiskupskog arhiva u Hrvatskom državnom arhivu, što je mesto na koje se imenuje uz saglasnost biskupa Katoličke crkve u Hrvatskoj.

(Telegraf.rs / Izvor: Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • shO

    23. avgust 2012 | 11:29

    100 puta izgovorena laz postane istina. Tako ce biti i sa ovim, jos ce na kraju ubediti mase (ovaca) da sve to sto je izrekao ovaj "razum" je istina! Strasno sta se sve desava. Sramota je ako ovo "nasi" iz "vrha" dopustaju! E Hrvati, Hrvati, dokle ce te imati Srbofobiju?! STRASNO!

  • Per0 Svistic

    23. avgust 2012 | 12:01

    Koja ironija...preziva se Razum a govori bez njega =/

  • sudija

    23. avgust 2012 | 11:29

    Taj Ne Razum je zalutao u istoriju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA