SKANDALOZNO: Silovatelj u Srbiji može da dobije starateljstvo nad detetom žrtve!

- Zakon u Srbiji, kao što je slučaj, na primer, i u SAD, ne poznaje odredbe zabrane očinstva za počinioce silovanja. Jedini način da mu se oduzme pravo na dete je da se na sudskoj parnici dokaže da je osoba nepodoban roditelj i da na osnovu toga bude lišen roditeljskog prava - kaže advokat Mirjana Vagner

  • 0

Zakon u Srbiji, kao i u SAD, ne zabranjuje osobama koje su počinile silovanje da zatraže utvrđivanje očinstva i starateljstvo nad detetom žrtve, saznaje Telegraf.

Psiholog Aleksandra Janković kaže za Telegraf da je činjenica po kojoj silovatelj u Srbiji može da zatraži očinstvo nad detetom žrtve primer sramote i licemernosti naših zakona.

- U takvim slučajevima ne vodi se računa o nepostojanju volje žrtve na polne radnje, a sama činjenica da je neko silovao ženu i da posle može da zatraži očinstvo nad detetom je primer licemernosti našeg zakona - kaže Janković.

Ona tvrdi da se u takvim slučajevima vidi nemarnost države za ljudska prava, jer dete odgajano u takvoj sredini ne može nikako da bude izvedeno na pravi put.

- Toliko od priče o ljudskim pravima, koja u ovakvim slučajevima pada u vodu. Dete iz takvog odnosa ne može biti dobro odgajano i izvedeno na pravi životni put - tvrdi ona.

Jankovićeva kaže da su slučajevi u kojima je silovatelj na kraju oženio žrtvu primer psihopatologije iz udžbenika.

- U Srbiji se vrlo često događa da je stav prema žrtvama silovanja pežorativan i umnogome zavisi od sredine. Zato se javljaju ovakvi paradoksalni slučajevi, jer žena od sramote pristaje na takav paradoks da živi sa silovateljem - objašnjava ona.

Advokat Mirjana Vagner kaže za Telegraf da zakon u Srbiji, kao i u SAD, Velikoj Britaniji i mnogim drugim zemljama, ne poznaje odredbu zabrane očinstva za počinioca silovanja, ali dodaje da on sudskim putem može, ukoliko se dokaže da je nepodoban roditelj, biti lišen roditeljskog prava.

- Zakon u Srbiji, kao što je slučaj, na primer, i u SAD, ne poznaje odredbe zabrane očinstva za počinioce silovanja. Jedini način da mu se oduzme pravo na dete je da se na sudskoj parnici dokaže da je osoba nepodoban roditelj i na osnovu toga da bude lišen roditeljskog prava - objašnjava ona.

Ona dodaje da silovatelj ima u praksi pravo da zatraži postupak za utvrđivanje očinstva nad detetom svoje žrtve, kao i da traži starateljstvo, ali tvrdi da se taj slučaj do sada nije dogodio u Srbiji.

- Počinilac silovanja ima sva zakonska prava da pokrene postupak za utvrđivanje očinstva nad detetom žrtve i da, ukoliko se dokaže da je on otac, pokrene postupak za dobijanje starateljstva. Moram, ipak, da naglasim da se još nisam susrela sa takvim slučajem niti sam čula za tako nešto jer što bi neko sebi takav teret stavljao na leđa - kaže ona.

Vagnerova tvrdi da je u takvim slučajevima najbitnija uloga Centra za socijalni rad, koji daje mišljenje sudu da li je roditelj podoban za starateljstvo.

Ona kaže da je ipak bilo sličnih slučajeva i navodi primer kada je silovatelj posle učinjenog dela i odslužene kazne oženio žrtvu, ali dodaje da ne zna kakva je bila dalja budućnost tog braka.

(D. Zlojutro / Foto: Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA