VELIKO OTKRIĆE: Ričard III sahranjen na gradskom parkingu?

Grob Ričarda III nalazi ispod jednog gradskog parkinga za koji veruju da je mesto na kome se nekada nalazila srednjovekovna crkva u kojoj je pre više od 500 godina sahranjen ovaj vladar

  • 0

Stručnjaci sa Univerziteta Lester pretpostavljaju da se grob Ričarda III nalazi ispod jednog gradskog parkinga, za koji veruju da je mesto na kome se nekada nalazila srednjevekovna crkva u kojoj je pre više od 500 godina sahranjen ovaj vladar.

Ričard Treći, poslednji iz dinastije Plantageneta, vladao je Engleskom od 1483. do 1485. godine, kada je poražen u bici kod Bosvorta. Veruje se da je sahranjen u franjevačkoj crkvi.

List "Gardijan" navodi da se tačna lokacija crkve zaboravila tokom vremena, a pojavile su se i glasine da su kosti monarha bačene u obližnju reku posle zatvaranja crkve.

Stručnjaci se sada nadaju da će opovrgnuti ove glasine i otkriti crkvu i kraljeve ostatke, iako će im za to biti potrebno vreme.

Arheolog Ričard Bakli kaže da će njegov tim sa Univerziteta Lester raditi na utvrđivanju tačnog mesta crkve i kraljevog groba u njoj, ali je upozorio da će to potrajati.

Udruženje "Ričard III" takođe učestvuje u projektu.

- Potraga za Ričardovim grobom je samo jedan aspekt napora da se otkrije pravi Ričard III. Posle njegove smrti, njegova reputacija pretrpela je teške udarce od protivnika i njegovih naslednika - Tjudorovih. Izazov je u tome da se otkrije istina iza mita -  rekla je Filipa Langli iz Udruženja.

Ona kaže da je Ričard III "interesantna i harizmatična figura. Delom zbog toga što je vekovima bio ocrnjivan, a i zato što zauzima važno mesto u istoriji Engleske".

- Ovaj arheološki poduhvat predstavlja zlatnu priliku da saznamo nešto više o srednjevekovnom Lesteru kao i o grobu Ričarda III i - ukoliko budu pronađeni - da njegove kosti kako treba položimo u katedralu u Lesteru- dodala je Langli.

(I. D. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA