DEŠNJACI: Mađarska partija traži "nultu toleranciju" prema Romima

- Treba da vratimo te stotine hiljada odmetničkih Roma tamo odakle su došli, a ako ne žele da odu, tražićemo pomoć od Brisela - poručio je lider mađarske partije Jobik

  • 1

Mađarska opoziciona, krajnje desničarska partija Jobik pozvala je danas građane na "nultu toleranciju" protiv, kako kažu, "romskog kriminala i parazitizma", rekavši da svaki član te manjine koji nije poslušan treba da napusti zemlju.

Napetost 500.000 do 700.000 članova siromašne romske manjine i ostalih stanovnika Mađarske, koja ima oko 10 miliona stanovnika, pojačana je u trenutku kada se ta zemla suočava s drugom recesijom za poslednje četiri godine i nezaposlenošću, koja se meri dvocifrenim brojkama.

- Treba da vratimo te stotine hiljada odmetničkih Roma tamo odakle su došli. Moramo da pokažemo nultu toleranciju prema romskom kriminalu i parazitizmu - rekao je predsednik partije Jobik Gabor Vona na skupu u centru Budimpešte, gde je nekoliko stotina ljudi proslavljalo petu godišnjicu osnivanja paravojne "Mađarske garde", koja je 2009. godine raspuštena.

Ako ne žele da odu, "tražićemo pomoć od Brisela", kazao je Vona, čija partija, druga po veličini opoziciona grupa u parlamentu, želi da Mađarska izađe iz Evropske unije.

- Moramo da ih zamolimo da prime nekoliko stotina hiljada naših građana na nekoliko godina i da ih pouče evropskoj kulturi. Kada u tome uspeju, možemo da ih vratimo nazad - kazao je Vona, a prenosi Rojters.

Mađarska Vlada osudila je ovaj skup, koji je policija najpre zabranila, a zatim dozvolila pošto su se organizatori žalili sudu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nele011

    26. avgust 2012 | 10:53

    vidi sad ove...pa ti cuveni madjarski Romi vas proslavise u doba komunizma i bili vam jedini izlaz u evropu...sada se stidite njih....ma ipak ste vi ljigavi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA