Vlada ukida pretplatu za RTS?

Vlada Srbije trebalo bi da tokom narednih nekoliko meseci ukine oko 35 neporeskih i parafiskalnih nameta, među kojima je i pretplata za javni servis, kao i "firmarine" i druge naknade

  • 7

Vlada Srbije će najverovatnije ukinuti pretplatu za Radioteleviziju Srbije tokom narednih nekoliko meseci. Takođe, biće ukinuto još najmanje 35 neporeskih i parafiskalnih nameta koje plaćaju građani i privreda.

Iako je prethodnih dana ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najvljivao da će nova vlast uskoro ukinuti čak 104 od ukupno 371 neporeskog nameta kojim je opterećena privreda, biće ukinuto tek između 35 i 40 naknada. Ostatak nameta biće preveden u regularni porez ili će se plaćati kao naknada za korišćenje javnog dobra.

Pored pretplate za RTS, biće ukinuti "firmarina" za preduzetničke radnje i mala preduzeća, slivnovodne naknade za šumsko, građevinsko i poljoprivredno zemljište, naknade za skloništa, šumarinu, naknade za motorna vozila koja zagađuju životnu sredinu.

Procenjuje se da bi građani i privreda tako mogli da uštede "od 10 do čak nekoliko desetina milijardi dinara" godišnje.

Sa druge strane, u novinarskim udruženjima se protive ukidanju pretplate za RTS, pogotovo ukoliko država planira da se ubuduće javni servis finansira iz republičkog budžeta.

Tako se u saopštenju UNS-a navodi da postoji zakon kao osnov za finansiranje RTS-a i da, ukoliko želi da promeni način finansiranja, država mora obezbediti zakon koji će garantovati ekonomsku nezavisnost RTS-a, ali i mehanizme kako bi se taj zakon sprovodio.

(M. S. / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    29. avgust 2012 | 08:39

    Iskren da budem nemam RTS na mom tv-u... Nista pametog nema

  • BigFoot

    28. avgust 2012 | 23:46

    Ko vraća pare savesnim građanima koji su uredno plaćali pretplatu sve ove godine? Ili su savesni opet budale i savetujete nam da ni PDV, ni struju, ni vodu, ni telefon ne plaćamo?

  • zradovic78@gmail.c om

    29. avgust 2012 | 01:30

    naravno budale ce mo ispasti bas se njima misli o tome bitno je da je njima dobro

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA