BRUKA I SRAMOTA: Sudija koji je vređao i udarao policajca - oslobođen krivice!

Zoran Stefanović, v. d. predsednika Prekršajnog suda, pijan savetovao društvo u kafani da policiji ne pokazuju lične karte, posle čega je jedan gost tvrdio da je Petar Petrović Njegoš!

  • 4

Zaštićeni kao beli medvedi! Sudija Zoran Stefanović, v. d. predsednika Prekršajnog suda u Valjevu, koji je pre godinu dana udario i vređao policajca Petra Blažića kada je intervenisao zbog preglasne muzike u kafani u Jabučju, kod Lajkovca, oslobođen je odgovornosti!

Komisija Visokog saveta sudstva, koja je po tužbi disciplinskog tužioca vodila postupak, utvrdila je da Stefanović "svojim ponašanjem nije narušio ugled suda"! Njegov kolega Zoran Krunić, predsednik Prekršajnog suda u Lajkovcu, kažnjen je novčano zbog istog incidenta. Disciplinski tužilac je na ovu odluku uložio žalbu i sada se čeka konačna odluka.

Protiv dvojice sudija, osim disciplinskog postupka, pokrenut je i krivični postupak pred Višim tužilaštvom u Požarevcuo zbog sumnje da su napali policajca na dužnosti. Kako Telegraf.rs saznaje, tužilaštvo je utvrdilo da nema elemenata za krivično gonjenje sudija i policajca Blažića uputilo na privatnu tužbu! U tužilaštvu su izbegli da nam daju zvaničnu informaciju, pravdajući se "da ne znaju da li smo novinari"  i uputili nas na Apelaciono tužilaštvo, koje nas je nanovo usmerilo na postupajuće tužilaštvo u Požarevcu!

Incident se dogodio 9. septembra prošle godine, oko dva sata ujutro, u lokalnoj kafani u Jabučju. Policajac Blažić je po prijavi građana zbog preglasne muzike otišao da proveri šta se dešava. Odmah po ulasku bio je na meti Krunića i Stefanovića, koji su ga maltretirali i omalovažavali, nezadovoljni što prekida njihovo veselje. Sudije za prekršaje su gostima poručivale "da ne pokazuju lične karte zato što saobraćajci nemaju ovlašćenja da ih legitimišu". Blažić je u svom izveštaju napisao "da su Stefanović i Krunić bili vidno pijani i da su se prema patroli ponašali drsko i bezobrazno". Uz njihovu podršku gosti su davali lažne podatke o svom identitetu, a jedan se čak predstavio kao Petar Petrović Njegoš!

Sudija Stefanović je u izjavi za Telegraf.rs rekao da čeka odluku Visokog saveta sudstva.

- Sve što sam imao, već sam rekao u prvostepenom disciplinskom postupku - rekao je kratko Stefanović. Zbog smrtnog slučaja u porodici, Blažić nije bio raspoložen da govori o incidentu. Njegove kolege iz Policijskog sindikata Srbije revoltirane su odlukom pravosudnih institucija.

- Blažić je bio psovan, dok ga je sudija Stefanović čak nekoliko puta udario rukom. Takvo ponašanje nije dostojno nosilaca važnjih državnih funkcija, kao što je sudijska. Kakav se primer daje huliganima ako se sudije ponašaju ovako bahato prema policiji?  - kaže predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović.

Pravnici navode da je Stefanović za napad na policajca mogao da odgovara i krivično.

- Za ovo delo je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Disciplinski postupak, koji je bio pokrenut, automatski je predstavljao osnov za pokretanje postupka za razrešenje, ali to ovog puta nije bio slučaj - navodi advokat, koji nije želeo da mu navodimo ime.

(A. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ljubiša

    7. septembar 2012 | 11:06

    da se policajac tako ponašao odmah bi bio suspendovan, disciplinski kažnjen i najverovatnije osuđen za drsko i bezobzirno ponašanje, jer bi bilo da su građani uvek u pravu a kamoli to što se radi o sudiji Prekršajnog suda. Svaki komentar dalje bi bio suvišan, jer su policajci potrošni materijal te je uvek lakše kazniti i sudski goniti policajca nego utvrditi pravo činjenično stanje.

  • milan

    7. septembar 2012 | 10:58

    Ako ova vlast podhitno neočisti pravosuđe i tužilaštvo od pojdinih korumpiranih tužioca i sudija uzalud Vučiću borba protiv korupcije i kriminala. Treba krenuti od vrha pa nadole.

  • Nikola

    7. septembar 2012 | 20:59

    Naše sudstvo je nezavisno jedino od pravde i poštenja a o bahatosti sudija sam se lično uverio kad sam kod istražnog sudije u Beogradu čekao da mi izda dokument kako bih mogao da sahranim dedu koji je preminuo na javnom mestu. Takav odnos,bezobrazluk i drskost u takvom momentu treba izdržati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA