SAMA PROTIV MAFIJE: Žena koja ne zna da ćuti!

Rozi je u najvećem gradu regiona Ređo Kalabrija držala restoran i klub, a Ndrangeta je htela da u njima diluje drogu. No, ona to nije želela da im dozvoli. Posledice? Ne možete ni da zamislite kakve!

  • 1

I ranije je Rozi Kanale, odvažna aktivistkinja za borbu protiv mafije, dobijala pretnje. Međutim, pobegla je kada je na njen 40. rođendan na adresu njenih roditelja dostavljen mali paket sa krvavom glavom.  Za sobom je ostavila propali projekat koji je predstavljao suptilan, ali ne i direktan izazov najnemilosrdnijoj mafiji (kolokvijalno rečeno) u Italiji: kalabrijskoj Ndrangeti.

Kanale zna sve o brutalnosti Ndrangete. U najvećem gradu regiona, Ređo Kalabriji, držala je restoran i klub, a Ndrangeta je želela da u njima diluje drogu:

-Trebalo je samo da okrenem glavu - rekla je Kanale za britanski „Gardijan“ telefonom sa nepoznate lokacije u Sjedinjenim Državama. - Da sam pristala na to, danas bih i dalje bila u Ređo Kalabriji i, bez sumnje, vozila najnoviji 'ferari – dodala je ona.

Umesto toga, odbila je ponudu. A, Ndrangeta se odlučila za osvetu. U napadu mafijaša, Kanale je jedva ostala živa.

Nakon što su je otpustili iz bolnice, Kanale se preselila u Rim i započela mučni trogodišnji oporavak. Kaže da je iz jedne depresije zapadala u drugu kada je 15. avgusta 2007. Ndrangeta još jednom promenila njen život. Šest osoba ubijeno je ispred jedne picerije u nemačkom gradu Duizburgu, gde je bila organizovana inicijacija njenih novih članova.

Polovina žrtava je bila iz San Luke – brdovitog gradića u Kalabriji koji se nalazi između planine i mora - koji je postao arena za fatalne svađe između sukobljenih porodica unutar Ndrangete. Kako se potraga za ubicama nastavljala, lokalni predstavnik ministarstva unutrašnjih poslova pokrenuo je konkurs za projekte koji će San Luki doneti novi i drugačiji život. Kanale je odlučila da se prijavi.

-Bila sam uništena kao osoba - rekla je Kanale. - Jedini izlaz koji sam videla bio je da radim za druge. Možda će onda moja bol biti od neke koristi – priča ona.

Teško je preuveličati hrabrost – ili nepromišljenost – koju jedna žrtva i meta Ndrangete mora da poseduje kako bi nastavila da radi u San Luki, koji se često opisuje kao duhovno utočište ove organizacije. Obližnji hram Santa Maria di Polsi je mesto gde kalabrijska mafija tradicionalno održava svoje tajne sastanke.

Plan Kanalove, koji je usvojen, sastojao se od tri faze. Prva faza je bila otvaranje vrtića. Ideja je bila da se deca sklone sa ulica San Luke i, u isto vreme, da budu uključene njihove majke na način koji bi doveo do njihovog odvajanja od Ndrangete. Žene su dugo imale važnu ulogu u kalabrijskoj mafiji, prenosile su poruke, pratile račune i skrivale begunce.

Kanale je imala ograničen uspjeh sa fazom broj dva – pokretanje biznisa pravljenja sapuna i čipke, na kojima su uglavnom radile žene – i nikada nije došla do poslednje faze - osnivanje centra za žene. Međutim, vrtić je i dalje radio.

Opstanak vrtića, međutim, oslanjao se na spremnost Kanaleove da uloži svoju štednju i spremnost njenih 12 saradnica da rade bez plate. Na kraju, saradnice su zatražile neku vrstu nadoknade.

Kanale je naglasila da bi one bile zadovoljne da rade za 250 eura mesečno:

-Rekla sam im da se strpe, i da ću uskoro naći sredstva da ih isplatim.

Obratila se lokalnim vlastima, zatim i nacionalnim, tražeći 30.000 eura da bi održala svoj projekat u životu.

-Pisala sam svima, od predsjednika republika, pa naniže. Svi su znali ko sam i čime se bavim - rekla je Kanale. -Niko mi nije odgovorio.

Kraj je usledio kada više nije imala novca da plati račun za struju. Do tada su se dve stvari dogodile, odlučila je da napiše knjigu o svojim iskustvima i dobila nove pretnje.

- Neki muškarci su u februaru došli u dom mojih roditelja u Rimu i predstavili se kao poštari. Rekli su da moraju da dostave jedno pismo. Majka je otvorila vrata. Rekli su joj da će me iskidati na komade i njima nahraniti svinje ukoliko objavim knjigu- objašnjava ona.

Pretnje su se nastavile i pošto je Kanale pobegla u Sjedinjene Države: Rimska policija je zamolila njenu 18-godišnju kćerku da ne ide u školu.

-Zatvorena je u kući. Ne sme da izađe - rekla je Kanale, čija bi knjiga trebalo da bude objavljena 8. oktobra. -Nisam tip osobe čija usta mogu biti zatvorena.

Brutalno prebijena 

-Slomili su mi gotovo sve zube. Kao i gornju vilicu. Slomili su mi ključnu kost, nekoliko rebara i jednu nogu. To se desilo osam meseci pre nego što sam napustila bolnicu. Lekari su morali da mi rekonstruišu usnu duplju i dugo da me hrane preko cevčice. U jednom trenutku sam imala samo 39 kg“, priseća se Italijanka. - Morala sam da naučim ponovo da govorim jer mi je i jezik bio oštećen - rekla je Kanale. -Čak i danas, ne mogu da trčim mada mogu da hodam. Desna ruka mi je toliko ozbiljno povređena da više ne mogu da sviram klavir. To je cena koju sam platila što sam iskrena osoba – završava ona.

(Izvor: Vijesti)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA