SUD U STRAZBURU: Srbija da plati ratne dnevnice!

Presudom Međunarodnog suda za ljudska prava država će morati da isplati naknade ratnim rezervistima iz III armijske oblasti VJ koji su bili angažovani u borbenim dejstvima 1999. godine

  • 3

Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu obavezao je državu Srbiju da ratnim rezervistima koji su bili angažovani u borbenim dejstvima 1999. godine isplati ratne dnevnice.

 

Pravdu pred Međunarodnim sudom u Strazburu posredstvom niškog advokata Srđana Aleksića zatražilo je 8.500 rezervista iz III armijske oblasti VJ, nakon višegodišnjih neuspešnih pokušaja da ratne dnevnice naplate preko domaćeg pravosuđa.

 

Ključna za ovakvu odluku bila je činjenica da je pre četiri godine ovakva naknada isplaćena borcima sa područja sedam opština juga Srbije, dok je ostalima to uskraćeno što je sud u Strazburu ocenio kao diskriminaciju.

 

Rodoljub Vuković, predsednik Izvršnog odbora Udruženja boraca rata 1999. godine, ističe da mu je žao što pravdu nije dobio u svojoj zemlji, već da je na stranu boraca stala ona država koja je tokom poslednjeg rata bila na protivničkoj strani.

 

- Godinama smo pokušavali da se dogovorimo sa državom oko isplate ratnih dnevnica. Na kraju nam je rečeno: "Palite, rušite, samospaljujte se, ali para nema". Stoga smo odlučili da idemo u Strazbur – objašnjava Vuković.

 

 

Srđan Aleksić, pravni zastupnik boraca pred Strazburom ocenio je da su njegovi klijenti bili diskriminisani.

 

- Vlada Srbije je 11. januara 2008. godine zaključila sporazum sa sedam opština sa juga Srbije o isplati navodne socijalne pomoći rezervistima, ali je odbila da isti akt potpiše i sa mojim klijentima. Zbog toga sam bio prinuđen da se obratim Strazburu i ukažem na diskriminaciju i kršenje prava na imovinu – rekao je Aleksić.

 

Prema njegovim rečima, Međunarodni sud je našao da su njihova prava povređena i naložio Vladi Srbije da u roku od šest meseci od pravosnažnosti presude uredi način isplate ratnih dnevnica svim licima koja na to imaju pravo.

 

Kolika će suma biti isplaćena borcima za sada se još ne zna. Borci sa juga Srbije, koji su bili angažovani tokom čitavog rata dobili su po 240.000 dinara, ali će nove isplate biti uvećane za kamatu.

 

Pravo na ratne dnevnice na osnovu ove presude imaće i oni koji nisu bili stranke u postupku pred Strazburom, na osnovu principa proširene pravosnažnosti.

 

Srbija ima pravo da se ova presuda u roku od tri meseca iznese pred Veliko veće, a ako to ne učini, ona postaje pravosnažna i izvršna.

 

(V. A.)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nena

    13. septembar 2012 | 18:40

    Zanima me da li pravo na isplatu ratnih dnevnica imaju i dobrovoljci koji su ucestvovsli u ratnim dejstvima na Kosovu a pripadali su trecoj armijskoj oblasti,sa teritorije Nisa.Molim za odgovor.A svaka cast za presudu i nadam se da ce najkasnije za godinu dana svi koji su ucestvovali u ratu 99-e dobiti novac jer vecina njih zivi na ivici bede.

  • savic kristijan

    6. septembar 2012 | 21:02

    ako sada niko ne isplati ovo malo sto nude nama koi smo branili srbiju ja cu da se natovarim eksplozivom i raznesem sebe i sve sto mogu oko sebe

  • Niko Bitan

    6. septembar 2012 | 15:50

    Pas laje vetar nosi! Nema od ovoga nista! To sto su trebali da isplate davno su pokrali na svoja putovanja, letovanja i dnevnice...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA