Održan parastos povodom stradanja Srba u Medačkom džepu

U agresiji na Medački džep pre 19 godina stradalo je 88 Srba - 46 vojnika, šest milicionera i 36 civila, od kojih 26 starijih od 60 godina, a među žrtvama je bilo i 17 žena

  • 0

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je održan parastos povodom 19. godišnjice agresije hrvatske vojske na Medački džep kod Gospića, u kojoj je smrtno stradalo 88 Srba iz tog sela.

Parastos je organizovalo Udruženje porodica nestalih i poginulih "Suza".

To uduženje, kako se podseća u saopštenju, već 15 godina organizuje parastose stradalima u selima Divoselo, Čitluk i Počitelj. Kako je ranije saopštio Dokumentaciono-informacioni centar Veritas, 9. septembra 1993. hrvatska vojska je iznenada izvršila agresiju na ta srpska sela u Medačkom džepu, južno i jugoistočno od Gospića, koja su već 18 meseci bila pod zaštitom UN.

Stradalo je 88 Srba - 46 vojnika, šest milicionera i 36 civila, od kojih 26 starijih od 60 godina, a među žrtvama je i 17 žena.

Hrvatska je po završenoj akciji predala srpskoj strani 52 tela, a ranjenika u ovoj akciji uopšte nije bilo.

Pripadnici UNPROFOR izvukli su još 18 tela, od kojih je većina bila izmasakrirana ili zapaljena, dva tala su izvukli pripadnici SVK, a jedno telo je pronađeno u aprilu 1994.

U maju 2000. istražioci Haškog tribunala pronalaze nove dokaze o ovom zločinu - 11 tela skrivenih u septičkoj jami u nekada srpskom delu Gospića, od kojih je samo šest identifikovano DNK metodom.

Od 84 pronađena posmrtna ostatka, osam je ostalo neidentifikovano, dok se još traga za četiri tela.

Od jula 2001. do aprila 2004. godine tužilaštvo Haškog tribunala za zločine u akciji Medački džep podiglo je optužnice protiv generala hrvatske vojske Rahima Ademija, Janka Bobetka i Mirka Norca, dok je istraga protiv četvrtog generala Petra Stipetića obustavljena pošto je, prema rečima glavnog tužioca, uspeo da dokaže "paralelnu liniju komandovanja".

Bobetku zbog bolesti optužnica nije ni uručena, a od izručenja Hagu spasila ga je smrt u aprilu 2003.

Predmet Ademi/Norac Haški tribunal je u septembru 2005. prebacio u nadležnost hrvatskog pravosuđa.

Domaća optužnica ih je teretila za ubistvo 28 civila i pet vojnika i uništavanje 300 različitih objekata, kompletno ubijanje stoke i trovanje bunara.

Županijski sud u Zagrebu je Ademija oslobodio svih optužbi, a Norca, komadanta operacije "Džep ''93", proglasio krivim za nesprečavanje, a time i za podržavanje i ohrabrivanje ubistava civila, pljačkanje imovine i ubijanje i mučenje ratnih zarobljenika.

Norac je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina, koju mu je Vrhovni sud 19. novembra 2009. smanjio na šest godina. Odlukom Vanraspravnog veća Županijskog suda u Rijeci 14. jula 2010. objedinjene su mu kazne za ratne zločine nad Srbima u Gospiću, za koje je u jesen 1991. osuđen na 12 godina zatvora i Medačkom džepu na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora.

Čim su se nakon dve trećine izdržane kazne stekli formalno-pravni uslovi, Komisija za uslovni otpust Ministarstva pravosuđa, uprkos protivljenju tužilaštva i nekoliko hrvatskih NVO, odobrila mu je uslovno puštanje na slobodu, na kojoj se nalazi od 25. novembra prošle godine.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA