MONSTRUOZNO: Držao sam ljudsko srce u rukama dok je još kucalo! (VIDEO)

Zaštićeni svedok je do detalja isričao vađenje ljudskih organa u kome je učestvovao, od obuke, do sečenja rebara "na živo" nožem sa "kalašnjikova", po instrukcijama prisutnih lekara

  • 6

Snimak izjave zaštićenog svedoka srpskog tužilašta koji je direktan učesnik vađenja organa na Kosovu i Metohiji i koji do detalja opisuje čitav proces - od obuke, preko operacija u improvizovanim bolnicama do transporta na aerodrom u Tirani odakle su organi distribuirani na crno tržište, emitovan je večeras na RTS-u.

Svedok u snimku navodi primer vađenja organa zarobljeniku starosti 19 ili 20 godina, koga su vezanog doveli na mesto gde će mu organi biti izvađeni.

- Primetio sam da on nije vojnik OVK i naravno nisam imao pravo da pitam, jer ko sam ja. Bio sam mlad, a tu je bilo nadređenih. Oni su mu skinuli te poveze, dva vojnika koja su ga dovela. Uhvatili su ga i stavili na klupu, a zatim zvali drugu dvojicu da mu drže noge da se ne bi pomerao - rekao je svedok i dodao da je mladiću lekar koji ga je obučavao pocepao majicu na dva dela.

Svedok je dodao i da je pre nego što je krenuo, primetio je se ne radi o Albancu.

- A kako sam to primetio? Pa tako što kada sam mu se približio, on se otimao, i oni koji su ga držali su ga čvršće držali. Počeo je da zapomaže, pozivajući boga, moleći: ''Bože, nemojte me zaklati, nemojte me ubiti!'' - naveo je svedok objašnjavajući da je, pošto je bio mlad vojnik, pod komandom morao da počne.

- Dali su mi skalpel. Počela mi je muka, gađenje. Kad kažem muka, mislim kao ružan san od te jedne situacije, beskrajna noćna mora. I sada se sećam toga, i u telu i u mislima, mi se ponovo javlja taj osećaj. Rekao mi je šta treba da radim na telu - da napravim jednu liniju, da ga posečem, da napravim operaciju jednom ravnom linijom, rezom, od početka grkljana do kraja rebara".

Svedok je naveo da je sve vreme imao instrukcije prisutnog doktora, koji ga je ohrabrivao da nastavi sa rezovima. Najšokantnije je to što iz se njegovog svedočenja zaključuje da se taj monstruozni zločin odvijao "na živo", bez anestezije.

-U jednom trenutku je prestao da se pomera, ne znam da li je umro ili ... - priča svedok.

Bajonetom sekao rebra

On je dalje opisao da je u nedostatku "makaza za sečenje rebara" posegao za bajonetom sa kalašnjikova i nastavio da radi prema instrukcijama lekara.

- Tresao sam se. Tada sam prvi put video ljudski organ. Bilo je to srce koje je još kucalo dok sam ga držao u rukama - priseća se užasa u kome je učestvovao ovaj svedok.

Potom je detaljno opisao kako su srce stavili u kutiju-frižider, i krenuli ka automobilu. Frižider sa organom su, kako je rekao, spustili u gepek zelenog "volvoa" i dodatno ga obezbedi.

- Visoke, poznate starešine su mi čestitale na hrabrosti. Rekli su mi: "Ti si pravi vojnik, takvi nam trebaju". Mislio sam da je srce za ranjenog starešinu kojeg su dovezli, ali je on usput umro. Stigli smo na aerodrom na kome sam video mali, privatni avion. Imao je tursku zastavu. Tada sam shavtio da nije reč o otadžbini već o biznisu - kazao je svedok.

Sumirajući svedočenje najzaštićenijeg svedoka u Srbiji, zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je istakao i da je vreme istraga i suđenja pred kamerama prošlo.

- Mi ne želimo da zavaravamo ni sebe ni druge izjavama u koje nismo sigurni. Ovo je samo jedan posto onoga što je on izgovorio. Niste videli nijednu lokaciju..., mi smo njega proveravali 16 meseci na sve moguće načine, a sve međunarone insitucije i tružilaštva će imati priliku da razgovaraju sa njim i uvere se u njegov kredibilitet - naglasio je Vekarić

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da je glavni istražitelj tima EU koji se bavi istragom o trgovini organima na Kosmetu Džon Klint Vilijamson upoznat sa navodima zaštićenog svedoka.

- On je pre dva meseca bio kod mene, ja sam mu ovo sve prezentovao, imamo dobru saradnju, ali od onda nismo imali komunikaciju - istakao je Vukčević.

Na pitanje šta očekuje da Vilijamson sada uradi, Vukčević je odgovorio da očekuje da Vilijamson "kao pravi tužilac, reaguje".

Vukčević: Bojim se zataškavanja

Srpski tužilac za ratne zločine navodi da je odlučeno da se sa iskazom zaštićenog svedoka izađe u javnost kako bi se sprečilo zataškavanje.

- Bojim se opstrukcije, odnosno zataškavanja čitavog slučaja. Imamo loše iskustvo - imamo zataškavanje jednog izveštaja Unmika iz 2005. godine, kasnije i relativizaciju izveštaja Dika Martija - rekao je Vukčević i dodao da je bilo još nekih pokušaja zataškavanja.

Vukčević je uveren da objavljivanjem iskaza svedoka saradnika u medijima neće biti ugrožena istraga. On je istakao da je Tuzilaštvo proveravalo kredibilitet svedoka i smatra da je kredibilan.

- Poligrafski smo ga ispitivali, konsultovali smo medicinske stručnjake, oni su analizirali ono što je on rekao i rekli da je to, kako je on to pisao, moguće - ističe Vukčević.

Srpski tužilac za ratne zločine navodi da zaštićeni svedok nema razloga da izmišlja, dodajući da je njegova jedina želja bila da bude zaštićen.

- On je izuzetno ugrožen, pokušali su i da ga ubiju i on je rešio da kao zaštićeni svedok izađe u javnost. Misli da na taj način sebe bolje štiti, jer su neki drugi izlazili u javnost i na taj način sebi spasili život - ocenio je Vukčević.

(A.P. / Tanjug, RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • goran

    11. septembar 2012 | 09:31

    ma ti si seronja a ne doktor..citavo tuzilastvo dokazalo i proverilo verodostojnost svedoka..i nije mesto da sve sto znaju objave ovde..A ti doktore razmisli o nasim momcima,vojnicima,deci ..SRAM DA TE BUDE nisu sterilisali a opet su ih zive derali i klali..Bože sačuvaj

  • Marija

    11. septembar 2012 | 00:25

    Vadila bi ja njemu sad organ po organ! Slepac jedan, pu!!!!

  • daniel

    11. septembar 2012 | 09:58

    ovo je katastrofa,muka mi je od svega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA