HOĆE LI BITI GEJ PARADE? Dačić od ponedeljka odlučuje da li će dozvoliti šetnju 6. oktobra

MUP će u narednih nekoliko dana dostaviti premijeru i ministru policije bezbednosne procene u vezi sa održavanjem Parade ponosa, posle čega će on doneti odluku

  • 6

Dačić odlučuje!

U narednih nekoliko dana pitanje održavanja Parade ponosa, zakazane za 6. oktobar, prelomiće premijer i ministar policije  Ivica Dačić, saznaje Telegraf.rs.

Direktor policije Milorad Veljović za naš portal kaže da su bezbednosne procene za održavanje Parade ponosa u toku.

- U narednih nekoliko dana sve će biti završeno, nakon čega će procene biti dostavljene ministru policije. Na osnovu njih će se dalje donositi odluka da li će biti dozvoljeno ili ne održavanje Parade - najavljuje Veljović.

U informativnoj službi MUP-a kažu da im je stigla prijava Parade ponosa, ali da je ona nepotpuna.

- Udruženje Parada ponosa Beograd je prijavilo javni skup i skup u pokretu za 6. oktobar ove godine od 09 do 14 u parku Manjež. U prijavi skupa navedeno je da se na Paradi ponosa očekuje prisustvo oko 2.000 građana i da će, nakon obraćanja ogranizatora, kolona sa učesnicima krenuti u šetnju ulicama Nemanjine, Kneza Miloša, Masarikove i nazad do parka Manjež - saopštavaju u MUP-u i dodaju:

- S obzirom na to da je prijava javnog skupa i skupa u pokretu bila nepotpuna, što je i predočeno organizatoru, oni su 11. maja u PS Savski Venac dostavili dopunu prijave, u kojoj opet nisu naveli podatke o redarskoj službi, odnosno firmi koja će preduzeti mere na održavanju javnog reda i mira, kao i dokaz o uplati sredstava na ime obezbeđenja troškova. Organizator treba da prihvati da snosi troškove nastale privremenom izmenom režima saobraćaja i druge troškove nastale vanrednim obavljanjem komunalnih usluga, s obzirom na to da se skup u pokretu odvija na prostoru na kome se odvija i javni saobraćaj - kažu u MUP-u.

Goran Miletić iz organizacije Parade, međutim, ponavlja da je skup uredno prijavljen i da od Skupštine grada čekaju dokument o tome da su oslobođeni takse k0ju pominje MUP.

- Procedura je takva da MUP traži dokaz o uplati, a Skupština grada visinu iznosa koju treba da uplatimo saopštava tek nakon održavanja skupa. Trenutno samo čekamo potvrdu da smo oslobođeni plaćanja te naknade - kaže Miletić.

On ne očekuje nikakve poteškoće u vezi sa održavanjem Parade, a ni činjenica da se vlast promenila ne govori mnogo.

U međuvremenu, po društvenim mrežama  krenula je kampanja protiv održavanja Parade. U potpisu "Zdrave omladine Srbije" Fejsbukom se širi letak s porukom: "Ima nas dovoljno da kažemo 'ne' pederskoj paradi".

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić zabrinuta je zbog činjenice da su tri nedelje uoči najavljene Parade ponosa u Beogradu i manifestacija koje su najavljene tim povodom sve brojnije pretnje, govor mržnje i nasilje nad LGBT populacijom. Ona poziva državne organe da preduzmu sve neophodne mere kako bi se osigurala bezbednost učesnika planiranih manifestacija i stvorili svi neophodni uslovi za njihovo mirno okupljanje.

(A. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NARAVNO

    14. septembar 2012 | 16:13

    Naravno da je nece biti. Zasto bi manjima maltretirala vecinu.

  • vlada

    14. septembar 2012 | 16:37

    Ne razumem sta dobijaju tom paradom i da li misle da ce posle te parade smeti slobodno i normalno da setaju gradom da se poljube,drze za ruku???Odobrite paradu da ih snimimo koji su pa ce mo da ih lovimo naknadno...Samo napred...Cekamo vas !!!

  • Mare

    15. septembar 2012 | 08:24

    Stvarno ne razumem koncepciju da svake godine mora da se održava OVO, apsolutno nepotrebno dizanje tenzija i potencijalnih teških nemira zarad 2.000 učesnika, koje treba da štiti 60.000 policajaca, a sve to plaćaju građani Srbije! Gospodine Dačiću, molim Vas, poslušajte kolege iz Rusije i kažite STOP BUDALAŠTINI, neka idu bre u Evropu i tamo marširaju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA