SALMAN RUŽDI: "Islam u kom sam odrastao nije bio ovakav - nešto je otišlo na pogrešnu stranu"

Kontroverzni britanski pisac, koji već 25 godina živi u strahu da će biti ubijen zbog ismevanja Islama, priseća se svog odrastanja u muslimanskoj porodici, kada je muslimanski svet bio prepun kosmopolitskih gradova

  • 0

Britanski pisac Salman Ruždi, koji je devet godina svog života proveo skrivajući se od anonimnog izvršitelja fatve, koju je iranski ajatolah Homeini na njega "bacio" zbog uvrede Islama, a već 25 godina živi u strahu da će se to i desiti, rekao je u četvrtak u razgovoru za francuski Le Mond da je nešto otišlo krivo u samom srcu vere u kojoj je odrastao.

- U samom srcu Islama nešto je otišlo ukrivo. I to je novijeg datuma. Sećam se kada sam bio mlad, mnogi gradovi muslimanskog sveta su bili kosmopolitski, sa obiljem kulture - kaže on.

- Lično, mislim da je tragedija što je ta kultura nazadovala do ove tačke, kao rana koju smo sami sebi naneli. Islam u kojem sam ja odrastao bio je otvoren, pod uticajem sufizma i hinduizma, a ne ovakav koji se sada munjevito širi - dodao je.

Prema njegovim rečima, "postoji granica iza koje naprosto više ne možete kriviti Zapad".

Godine 1989, nakon što je Ruždi izdao knjigu "Satanski stihovi", vođa Iranske revolucije ajatolah Homeini izdao je fatvu, tražeći piščevo pogubljenje zbog ismevanja proroka Muhameda.

Ove je sedmice Ruždi izdao knjigu o svom devetogodišnjem skrivanju.

(Izvor: Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA