VLADA SRBIJE: Komisija za ubistva novinara

Vlada Srbije donela odluku o formiranju Međunarodne komisije koja će istražiti nerešena ubistava Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića

  • 1

Vlada Srbije donela je odluku o formiranju Međunarodne komisije koja će da istraži nerešena ubistava novinara u Srbiji, Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, izjavio direktor Fonda B92 Veran Matić na konferenciji OEBS-a o slobodi medija u jugoistočnoj Evropi.

Matić je predstavio Balkansku mrežu slobode (Balkan Freedom Network), projekat koji će okupiti predstavnike svih relevantnih novinarskih udruženja i asocijacija, nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima, nezavisnih regulatornih tela, kao i udruženja tužilaca i sudija.

Cilj mreže je da se objedine sve snage u ostvarivanju i unapređenju slobode govora i informisanja u svim oblastima, da se uspostavi pravna regulativa i sudska praksa po najvišim standardima, ali i da se stvore efikasniji mehanizmi zaštite novinara i medija.

Prva inicijativa Balkanske mreže slobode bila je formiranje Međunarodne komisije za istraživanje ubistava novinara u Srbiji. Inicijativa je nedavno predstavljena novoj Vladi i u veoma kratkom roku stigao je odgovor:

"Vlada Republike Srbije je preko Biroa za koordinaciju rada obaveštajnih službi, kojom je predsedavao Aleksandar Vučić, u četvrtak 20. septembra, donela odluku o formiranju Međunarodne komisije koja bi istražila ubistva novinara u Srbiji: Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića. Pored predstavnika službi bezbednosti Srbije, tužilaštva i predstavnika medija, u radu komisije učestvovaće ugledni međunarodni istražitelji".

Cilj rada te komisije jeste da se utvrdi zašto su prethodne istrage bile neuspešne i da se postavi osnova za vođenje budućih istraga o ubistvima novinara.

(Telegraf.rs / B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hercegov grad

    21. septembar 2012 | 13:44

    a ,Djindjica???Ko to misli da je sve tako bilo?Neznaci da je sud obuhvatio sve.Veliki poslovi i.velike pate bile su u igri.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA