BAČEVIĆ APELUJE: Ne zaustavljajte istraživanje rude nikla!

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja predložio je da se sledeće nedelje organizuje okrugli sto na kojem će učestvovati stručnjaci iz oblasti geologije i rudarstva, prerade rude nikla i zaštite životne sredine

  • 2

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević apelovao je danas na predsednike opština Trstenik, Topola, Vrnjačka Banja i Čajetina da ne zaustavljaju geološka istraživanja za nalazištima rude nikla, jer je prethodna vlada dala istražno pravo jednoj kompaniji i taj ugovor država mora da poštuje.

Nikakvu štetu po životnu sredinu i zdravlje ljudi ne mogu da izazovu istražni radovi, a ovde je reč isključivo o njima. Stoga apelujem da ne zaustavljate istraživanja i ne pristanete da budete izmanipulisani od strane pojedinaca”, rekao je Bačević, obraćajući se predsednicima opština.

Ministar Bačević je ukazao da je istražno pravo izdato pre njegovog dolaska na čelo Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, sve je urađeno u skladu sa zakonom i da se stoga ni na koji način neće protiviti nastavku istražnih radova na odobrenom istražnom prostoru.

Kompanija koja je dobila rešenje za izvođenje geoloških istražnih radova rude nikla nalazi se u određenom obligacionom odnosu sa državom, svako odstupanje od tih radnji bilo bi direktno kršenje njihovih prava, objasnio je ministar.

Bačević je predložio da se sledeće nedelje organizuje okrugli sto na kojem će učestvovati stručnjaci iz oblasti geologije i rudarstva, prerade rude nikla i zaštite životne sredine.

Teme o kojima bi bilo reči vezane su za geološka istraživanja, eksploataciju i preradu rude nikla, a Bačević je pozvao i predsednike opština da aktivno učestvuju u radu okruglog stola.

Sastanak je upriličen nakon brojnih medijskih napisa i spekulacija o istraživanju rude nikla, sa ciljem da se kroz međusobnu komunikaciju svih zainteresovanih strana prevaziđu brojni nesporazumi.

Na sastanku su bili prisutni i pomoćnik ministra Zoran Danilović i državni sekretar Tomislav Šubaranović, navedeno je u saopštenju resornog ministarstva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoran

    27. septembar 2012 | 16:20

    Pazite sad Bačevićeve parafrazirane izjave, iz dana u dan - sve povodom njegovog nikla: "Biće milijarde i nova radna mesta." "Napad na mene, napad je na vladu." "Ovo ministarstvo nije uoznato sa opasnostima eksploatacije nikla." "Biće to čista tehnologija." "To je na dugom štapu." "Odluka če biti dobeta tek za 5-6 godina." "Nempjte, molim vas, da nam smetate oko nikla." Nasuprot tome - ja kažem samo jedno: "Otkrivene su tvoje prljave namere, interesi tvog crnogorskog lobija, a ni tvoji lični interesi sigurno nisu daleko od toga. I zato, vreme je da ti vidimo ledja. Sad, danas, odmah, još juče!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA