PUŠTEN ZORAN JANKOVIĆ : Imaju sva dokumenta, neka izvole! (VIDEO)

Gradonačelnik Ljubljane pušten je iz pritvora, nakon što je zajedno sa još pet osumnjičenih, među kojima su i njegovi sinovi, uhapšen u okviru istrage o korupciji. Janković je, navodno, osumnjičen da je oštetio budžet za oko 10 miliona evra prilikom izgradnje sportskog centra "Stožice"

  • 1

Lider slovenačke opozicije i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković pušten je na slobodu, nakon što je jutros uhapšen i u pritvoru proveo nekoliko sati. Slovenačka policija uhapsila je Jankovića, zajedno sa još petoro ljudi, među kojima su i njegov sinovi, zbog osnovane sumnje da su oštetili budžet Slovenije za oko 10 miliona evra.

Nakon nekoliko sati saslušanja, Janković je pušten na slobodu. On novinarima nije želeo da kaže ništa, osim da su ga u policiji "tretirali korektno". Takođe, na slobodu su pušteni i Jankovićevi sinovi.

- Sada imaju sve dokumente i neka izvole - rekao je gradonačelnik Ljubljane i dodao da on nastavlja da radi svoj posao.

PR Slovenačke policije Drago Menegalija kaže da su pretresi još uvek u toku a da će svi uhapšeni biti pušteni dok policija ne pregleda dokumentaciju koju je tokom dana pribavila.

Nešto pre 19 sati pred novinare je izašao i jedan od sinova gradonačelnika Ljubljane Damjan Janković.

- Samo bih hteo da kažem da su policajci prema meni postupali korektno. Presrećan sam jer sam danas dobio prvo dete. To je sve što imam da kažem - rekao je kroz osmeh.

Iako je istraga još uvek u toku, do tamošnjih medija je stigla informacija da inspektori sumnjiče  Jankovića da je oštetio budžet za oko 10 miliona evra prilikom izgradnje sportskog centra "Stožice". Istraga je obuhvatila 9 osoba i 14 firmi koje su učestvovale u izgradnji spornog objekta.

Pored Jankovića, među uhapšenima je bio njegov sin, biznismen Jure Janković, koji je nakon informativnog razgovora, pušten na slobodu. Oko drugog sina Damjana, slovenački mediji daju oprečne informacije. Jedni tvrde da je i on uhapšen, dok drugi navode da je u bolnici, jer mu se danas supruga porodila i donela na svet devojčicu.

Nacionalni istražni biro je zajedno sa policijom i istražiteljima, izvršio pretres kuća na 23 lokacije u području Ljubljane, uključujući kuću gradonačelnika Jankovića, kao i kancelarije Gradske skupštine, prenela je agencija STA. Policija je saopštila da je šest osoba pritvoreno, u sklopu istrage o privrednom kriminalu i korupciji, koja traje godinu i po dana.

Zvaničnici u Ljubljani su potvrdili da su gradske kancelarije pretražene i zapečaćene i da je zaposlenima bio onemogućen pristup radnim mestima. Pretražene su i kancelarije kompanija povezanih sa Jankovićevom porodicom, kao i firma "Grep", koja je učestvovala u izgradnji sportskog kompleksa "Stožice".

Kako je za Telegraf. rs objasnila Ksenija Horvat Petrovčić, urednica informativnog programa RTV Slovenija, hapšenje je izazvalo potpuni šok u Sloveniji, jer se spekulisalo poslednjih dana da će doći do istrage oko finansijkih transakcija pri izgradnji pomenutog kompleksa.

- Hapšenje gradonačelnika niko nije očekivao, i sve se odigralo u najvećoj tajnosti. Svi mediji ovde u Sloveniji sa nestrpljenjem očekuju više informacija koje bi uskoro trebalo da saopšti policija. Radi se o krupnom slučaju koji je je uzdrmao političku scenu u Sloveniji - rekla je ona.

Inače tamošnji mediji su u avgustu objavili  da je Poreska uprava osumnjičila Jankovića za zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje poslovnih papira i prevaru kreditora, podsetila je agencija STA.

Janković i njegova koalicija "Pozitivna Slovenija" osvojili su najveći broj glasova na parlamentarnim izborima u decembru prošle godine, ali Janković nije uspeo da formira vladu.

Pogledajte video:

(I. D. /Tanjug/Foto: rtvslo, Video: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dejan

    27. septembar 2012 | 15:35

    znaci da rezimiramo..od eu daleko smo za premijera i gradonacelnika,pa kad rese da hapse bicemo i clanica eu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA