Marić: Vatrogasci u "Kontrastu" dobro radili svoj posao

Istraga je u toku, utvrdiće se ko je radio svoj posao, ko nije. Najlakše je svaliti krivicu na vatrogasce spasioce, na ljude koji svakodnevno žrtvuju svoj život da spasu što više ljudskih života - kaže načelnik Sektora za vanredne situacije MUP

  • 0

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić izrazio je uverenje da su vatrogasci i spasioci iz Novog Sada dobro uradili posao prilikom gašenja požara u diskoteci "Kontrast". Ipak, on je  naglasio da će istraga utvrditi činjenice i istinu.

- Istraga je u toku, utvrdiće se ko je radio svoj posao, ko nije. Najlakše je svaliti krivicu na vatrogasce spasioce, na ljude koji svakodnevno žrtvuju svoj život da spasu što više ljudskih života. Zašto i s kojim motivima se to radi, mislim da će biti jasno i u toku sudskog postupka - rekao je Marić.

Marić je osporio navode iz krivične prijave pravnih zastupnika zakupaca diskoteke protiv komandira čete Vatrogasno-spasilačke jedinice Novi Sad Gorana Krstića i šefa smene Darka Jocića i kazao da nije istina da je prvo na lice mesta stiglo neispravno vozilo.

- Vozilo koje je stiglo bilo je pokvareno, ali ono nije stiglo prvo i nije dovedena u pitanje cela organizacija i efikasnost same intervencije - tvrdi Marić.

Prema njegovim rečima, netačno je i da vatrogasci i spasioci nisu imali adekvatnu opremu za ulazak u požar, kao ni to da se nije utvrđivalo da li su pomoćni prolazi ili izlazi otključani ili ne.

- Ali je tačno da je na objektu neko otvorio krov, da je došlo do naglog širenja požara. I sama dojava je kasnila više od 15 minuta - tvrdi Marić.

SISTEM REGISTRACIJE KLUBOVA JE LOŠ

Kako je istakao, 1. aprila ove godine u toj diskoteci, kada je nastradalo šest mladih ljudi, tragedija se dogodila zbog "lošeg sistema registracije klubova u Srbiji".

- Sa Brankom Miladinovićem, roditeljem Tamare koja je nastradala u 'Kontarstu', pokušavamo da popravimo taj sistem, kada je reč o registraciji klubova i mesta gde se okuplja veliki broj ljudi. Taj sistem je potpuno naopako postavljen - istakao je Marić.

On je objasnio da klub može da se registruje u Agenciji za privredne registre tako što se dostavi dokaz o vlasniku, dokaz da postoji zaštita od buke, i da klub može da počne da radi. Tek onda, kako je rekao, počinje da se pribavlja saglasnost sa aspekta zaštite od požara.

- Naša je ideja da se izmenom tri zakona registracija ovakvih mesta vrši jedino pod uslovom da su pribavljane sve saglasnosti sa aspekta zaštite od požara. Potpuno identična situacija je bila u Mađarskoj, sa istim tragičnim ishodima, dok ljudi nisu promenili sistem i uveli sistem registracije takvih klubova na jedan drugačiji način - poručio je Marić.

On je istakao da to što se desilo u diskoteci "Kontrast", međutim, ne isključuje odogvornost bilo kojih aktera pripadnika Sektora za vanredne situacije u oblasti preventive, ako ga je bilo.

(M. S. / Tanjug)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA