BRUKA: Isus Hrist kao gej na Paradi ponosa!

Organizatori će u okviru "Prajda 2012" predstaviti izložbu fotografija "Ecce Homo", na kojima se može videti Isus prikazan u štiklama, gej zagrljaju i društvu transseksualaca. Patrijarh Irinej: "Ovakvo predstavljanje Hrista je skandalozno!"

  • 26

Organizatori "Prajda 2012" sledeće nedelje Beograđanima će predstaviti izložbu fotografija "Ecce Homo", na kojima se može videti Isus prikazan u štiklama, gej zagrljaju i društvu transseksualaca, švedske umetnice Elizabet Olson Valin!

Ova postavka izazvala je oštru osudu patrijarha srpskog Irineja, koji kaže da je ovakvo predstavljanje Hrista skandalozno i sramotno!

- Čekam da država odradi svoje, da nadležni reaguju. Ovo je sramota, ovo je strašno, ovo je skandal. Ne znam zaista šta bih još mogao da kažem. Nemamo mi ništa protiv toga da bilo ko iskazuje svoje stavove, ali da neko na ovaj način blati svoj grad, državu, veru, to je jednostavno sramota. Šta još treba da nam se desi pa da nadležni reaguju?! - šokiran je sadržajem izložbe poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Na pitanje hoće li Crkva tražiti reakciju nadležnih, patrijarh odgovara da će ipak prvo sačekati da država sama pokrene ovaj slučaj i nešto preduzme.

Kao što se može videti na fotografijama, švedska umetnica iskoristila je poznate scene Krštenja, Raspeća, Tajne večere i golgote Sina božjeg i njihovu ikonografiju zamenila predstavnicima transseksualaca, homoseksualaca i HIV pozitivnih osoba.

Tako se sa Hristom na Tajnoj večeri umesto apostola nalaze mladići i devojke obučeni u tange, kaiševe, korsete, lakovane čizme, s jarkom šminkom i u perju, a s njima je i pas.

Na slici Krštenja prikazan je Hrist u bazenu umesto u reci Jordan, dok ga mazi mladić koji bi trebalo da predstavlja Jovana Krstitelja.

Kako kažu organizatori beogradskog "Prajda", Srbija je prva zemlja istočne Evrope koja će videti ovu izložbu, a fotografije već desetak godina kruže svetom i video ih je čitav zapadni svet.

Pokret Dveri pozvao je srpskog patrijarha Irineja da podigne glas protiv Parade ponosa i najavljene Nedelje ponosa, jer njihov sadržaj predstavlja "izrugivanje svim hrišćanima u Srbiji".

- Izložba je izazvala polemike, pre svega zbog načina na koji tretira lik Isusa Hrista. Fotografije ne predstavljaju atak na pravoslavlje. Ovo jeste provokacija hrišćanskom svetu da razmisli o tome da li u ime hrišćanske ljubavi ima pravo da diskriminiše i uskraćuje prava bilo kome. Autorka je htela da pokaže da je i Hrist bio taj koji je odbačene prigrlio, a ne odbacivao - objašnjava Boban Stojanović, jedan od organizatora ove manifestacije.

(Telegraf.rs. / Izvor: Alo! / Foto: Alo!)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bogdan

    29. septembar 2012 | 11:35

    Ovo je nevidjena bolest koja napreduje nevidjenom brzinom!!! Ne mogu da vjerujem na sta su spremni... Pa ova slika je gora od karikatura proroka Muhameda u Pariškim novinama!!!

  • Marija

    29. septembar 2012 | 12:50

    SRAMOTAAAAAA!!! SRAMOTAAA !!!!!!!!!

  • micko

    29. septembar 2012 | 13:21

    nekome je izuzetno stalo da nas unisti,ameri nas bonbarduju,hrvati proganjaju i biu,crnogorci mrze,sipci kolju e sad malo to pa aj i ovako da nar unistavaju.mi gotovo da nemamo morala i patrijahalnosti a tom unistenju doprineli su nasi mediji.ako se braco srbi ne ujedinimo i iskorenimo svo ovo zlo nece nas biti ni ovoliko koliko nas ima.ajmo bar u necemu da budemo slozni.ne kazu dzabe'ne daj boze da se srbi sloze' stop psihopatama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA