EKOLOŠKI INCIDENT: Totalni pomor riba u Toplici

Nizvodno niz reku od Kuršumlije prema Prokuplju plutaju uginule ribe, a reka je crne boje i iz nje se širi neprijatan miris

  • 0

U reci Toplici danas posle podne došlo je do pomora riba nizvodno od Kuršumlije ka Prokuplju u dužini od 14 kilometara.

U pitanju je totalni pomor riba, izjavio je agenciji Beta ribočuvar Dragan Mijajlović. Ribočuvarima su slučaj prijavili meštani sela pored Toplice. Mijajlović je rekao da je utvrđeno da je u pitanju najveći pomor riba u Toplici i da je šteta neprocenljiva.

- Uginule su autohtone vrste riba, pa je samim tim šteta nenadoknadiva. U pitanju je velika količina ribe - rekao je Mijajlović.

Nizvodno niz reku Toplicu od Kuršmlije prema Prokuplju i dalje plutaju uginule ribe. Reka Toplica je crne boje i iz nje se širi neprijatan miris.

Ribočuvar Slobodan Todosijević izjavio je da je ovo najveći pomor riba do sada zabeležen u reci Toplici.

- U proteklih 30 godina ne pamtim da je bio ovakav pomor riba. Rečno dno je prepuno mrtvih riba. Ovako nešto se nije dogodilo - rekao je Todosijević.

Nadležne inspekcijske službe danas su uzele uzorke vode i uginule ribe i zasad se ne zna uzrok ovog ekološkog incidenta. Rezultati će biti poznati za nekoliko dana.

Ribočuvarska služba "Južna Morava 2" iz Niša sutra će organizovati čišćenje rečnog korita od Kuršmulije do Prokuplja od uginule ribe, koja će biti odneta na gradsku deponiju.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA