Nove demonstracije Španaca zbog Vladinih mera štednje (FOTO) (VIDEO)

Demonstranti Pokreta ogorčenih (Indignados) okupili su se u Madridu tražeći ostavke političara. Povređeno je najmanje 12 ljudi, od kojih je troje prebačeno u bolnicu, a dve osobe su privedene

  • 0

Na hiljade demonstranata okupilo se i večeras ispred zgrade Kongresa španskih poslanika u Madridu, jer je Vlada usvojila nove mere štednje u budžetu za 2013. godinu, posle obelodanjivanja da će javni dug i deficit rasti znatno više od očekivanog.

Tokom protesta povređeno je najmanje 12 ljudi, od kojih je troje prebačeno u bolnicu, a dve osobe su privedene.

Demonstranti Pokreta ogorčenih (Indignados) tražili su ostavke političara, noseći transparente sa jednostavnim natpisima kao što su: "Ne", "Ostavka" i "Demokratija", prenela je agencija AFP.

- Od kada je Vlada uspostavljena pre nekoliko meseci, ništa drugo nije radila osim smanjenja potrošnje, u zdravstvu, obrazovanju i drugim oblastima - rekla je Nurija Kamačo (40), koja je ostala bez posla u farmaceutskoj kompaniji pre tri meseca.

Ona je dodala i da je cena školarine za njenog 20-godišnjeg sina, studenta filozofije, ove godine skočila sa 600 - 700 evra na 1.400 evra.

- Moramo da izlazimo na ulicu svakog dana - rekla je Kamačo, koja veruje da demonstranti mogu da postignu da Vlada promeni svoje mere štednje.

Kamačo je rekla da je od prvog dana na svim protestima Pokreta ogorčenih.

Pokret ogorčenih nastao je u maju 2011. godine, nakon serije protesta i ubrzo je ustalasao celu Španiju.

Štednja u 2013. godini uključuje rast poreza na promet i drugih taksi od 15 milijardi evra i gotovo sedam milijardi na ime štednje u regionima, koji samostalno upravljaju zdravstvom i obrazovanjem.

Ostatak štednje treba da bude ostvaren smanjenjem beneficija za nezaposlene i socijalne pomoći, kao i zamrzavanjem zapošljavanja u javnom sektoru.

Stopa nezaposlenosti u Španiji dostigla je skoro 25 odsto.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA