TAJFUN U JAPANU: Slabijeg inteziteta ide ka Hokaidu - 140 povređenih (FOTO) (VIDEO)

Tajfun je juče protutnjao glavnim japanskim ostrvom Honšu, dan pošto je pogodio južno ostrvo Okinava, gde je, kako javljaju lokalni mediji, jedna osoba stradala a oko 140 stanovnika je povređeno. Jednog 29-godišnjeg muškarca odneli su veliki talasi sa obale

  • 0

Snažni tajfun "Dželavat" danas je oslabio i kreće se severnim japanskim arhipelagom ka ostrvu Hokaido nakon što je doneo oluju Tokiju, parališući saobraćaj i ostavljajući za sobom dvoje mrtvih.

U podne po lokalnom vremenu, 17. tajfun ove sezone bio je jugoistočno od Nemure na Hokaidu i kretao se brzinom od 75 kilometara na sat, saopštila je japanska meteorološka agencija.

U centru tajfuna vetrovi duvaju brzinom od 126 kilometara na sat i agencija upozorava stanovništvo da bude na oprezu zbog jakih udara vetra i obilnih padavina, prenela je agencija Kjodo.

Tajfun je juče protutnjao glavnim japanskim ostrvom Honšu, dan pošto je pogodio južno ostrvo Okinava, gde je, kako javljaju lokalni mediji, jedna osoba stradala a oko 140 povređeno. Jednog 29-godišnjeg muškarca odneli su veliki talasi sa obale.

Duvajući brzinom i do 180 kilometara na sat, tajfun je podizao talase koji su dostizali visinu i do 10 metara.

Lokalne vlasti su saopštile da su pronašle i telo 56-godišnjeg muškarca koji je nestao nakon što je pokušao da spase ženu iz kola koje je danas povukla bujica nadošle vode u blizini reke Suzuka, u prefekturi Mie.

Zbog pokidanih električnih kablova više delova ostrva je ostalo bez struje, a guverner Išimokija je pozvao 11.000 stanovnika grada da se sklone u za to predviđena skloništa pred naletom vetra i rekordnim padavinama od 82,5 milimetra vode na sat.

Najjači udari vetra zabeleženi su na rtu Erimo na Hokaidu od 124,5 kilometara na sat, navela je agencija.

Očekuje se da će tajfun oslabiti tokom sutrašnjeg dana dok se bude kretao ka Kurilskim ostrvima.

Zbog tajfuna danas je otkazano 70 letova iz Tokija, a železnica je otkazala i superbrzi voz Šinkasen, koji je jutros trebalo da iz glavnog grada krene ka Šinđju.

Juče je u Japanu, uglavnom na zapadu zemlje, otkazano više od 500 letova, a prekinut je bio i deo železničkog saobraćaja širom zemlje.

Pogledajte video koji je snimio jedan Japanac:

(I. D.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA