MMF UPOZORAVA: Ekonomska kriza trajaće do 2018!

Šef ekononskog tima MMF-a kaže da će biti neophodna čitava decenija kako bi svetska ekonomija ponovo stala na noge

  • 0

Šef ekonomskog tima Međunarodnog monetarnog fonda Francuz Olivije Blanšar kaže da bi svetska ekonomska kriza mogla bi da potraje desetak godina. Vođa ekonomskog tima MMF-a naglašava da, kad određenoj zemlji krene loše, ostale članice treba da joj priteknu u pomoć na različite načine, jer nestabilnost u jednoj državi može da donese probleme u drugoj. Zbog toga smatra da su predlozi za fiskalnu i bankarsku uniju dobra stvar.

- S obzirom na to da je kriza započela 2008, bolji dani bi tako mogli da se očekuju tek 2018. To nije izgubljena decenija, ali će biti potrebna najmanje dekada da bi svetska ekonomija stala na noge - kaže Blanšar.

Kako prenose "Večerenje novosti" prvi ekonomista MMF-a poziva zemlje članice evrozone na više solidarnosti. On smatra da će jačanje fiskalne i političke unije omogućiti da se krene napred, da bi evro bio uspešan projekat. Blanšar smatra da Evropa ne može da ostane u situaciji u kojoj se sada nalazi.

- Evropska unija pokušava da ostvari solidarnost kroz novi fiskalni pakt, koji bi na snagu trebalo da stupi od Nove godine. Najjači, međutim, kao što nalažu prirodni zakoni, diktiraju tempo. I pored početnog entuzijazma Fransoa Olanda s idejama o privrednom rastu, sada je jasno da će Evropa put iz krize tražiti kroz štednju, što je koncept koji u principu ni u jednom trenutku nije doveden u pitanje - rekao je zvaničnik MMF.

U takvim uslovima, bez podsticanja industrijske proizvodnje kroz podsticanje potrošnje, umnožavaju se glasovi da će biti potrebne duge godine da Evropa konačno ugleda svetlo na kraju tunela.

Blanšar ističe da SAD još nisu rešile budžetski problem, izrazivši nadu da će to i učiniti. Smatra i da se Japan nalazi u teškoj situaciji s usaglašavanjem budžeta i da će biti potrebne decenije dok ne reši problem duga. Za Kinu ne predviđa veće probleme, ističući da se pobrinula za pitanje svog privrednog rasta, iako je manji nego što je bio.

(M. S. / Izvor: Večernje novosti)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA