0

OTKAZAN SPEKTAKL: Istorijski skok iz svemira odložen zbog jakog vetra! (VIDEO)

Skok austrijskog padobranca zbog vremenskih (ne)prilika ipak neće biti izveden danas, a prema poslednjim informacijama iz baze u Meksiku, odlaganje neće biti duže od 24 sata

Austrijski padobranac Feliks Bumgartner bio je prinuđen da otkaže skok iz Zemljine stratosfere, zbog jakog vetra. Skok sa visine od fantastičnih 36 kilometara najverovatnije će biti izveden sutra, ukoliko to dozvole vremenski uslovi.

Nešto pre 20 časova stigla je i zvanična potvrda iz baze u Meksiku da je zbog jakog vetra misija odložena za sredu, kada se očekuju optimalni uslovi za let.

Skok, koji će za buduće generacije ovekovečiti tri fotografa, od kojih je jedan Srbin Predrag Vučković, moći ćete da pogledate ekskluzivno na Telegrafu.

Bivšeg vojnog padobranca će tanak helijumski balon podići do stratosfere, odakle će “slobodno pasti” u pustinju na jugoistoku Novog Meksika. Ovaj svojevrsni spektakl trebalo je da počne u 14.30 sati po srpskom vremenu, ali je zbog vremenskih prilika najpre pomeren za 19.30, a potom i otkazan. Barem za danas.

Direktan prenos skoka pogledajte upravo na našem portalu:

ŠTA JE STRATOSFERA?

Stratosfera je sloj oko planete Zemlje koji se prostire na visini između 10. i 55. kilometra iznad površine naše predivne planete. Temperatura vazduha raste sa porastom visine zbog prisustva velike količine ozona, koji se zagreva tako što upija štetne ultraljubičaste zrake i na taj način štiti živi svet na Zemlji. U stratosferi, zbog suvoće vazduha, nema oblaka.

(M. S.)

 

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Padobranstvo, Skok, Stratosfera, Svemir

foto dana

video dana