HIV-om u Srbiji zaraženo 1.647 osoba

Na godišnjem nivou registruje se oko 40 do 50 obolelih, a oko 20 do 25 umrlih, rekla Danijela Simić, šefica Nacionalne kancelarije za HIV/AIDS

  • 0

Sa HIV-om u Srbiji živi 1.647 osoba, što Srbiju svrstava u zemlje sa niskom učestalosti tog virusa, podaci su istraživanja predstavljeni danas na konferenciji u Beogradu.

Rezultati ovogodišnjeg istraživanja među populacijama sa povećanim rizikom od HIV-a pokazuju da je procenat ispitanika inficiranih tim virusom u svakoj od ispitanih populacija manji od pet odsto što u ukazuje da je HIV epidemija u Srbiji pod kontrolom.

Danijela Simić, šefica Nacionalne kancelarije za HIV/AIDS Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", rekla je novinarima da se 1.400 osoba koji žive sa HIV-om javlja zdravstvenim službama, a da je od toga 1.100 njih na lečenju lekovima koje pokriva zdravstveno osiguranje.

- Unazad pet do šest godina redukovana je stopa obolevanja i umiranja zbog dostupne terapije, a raste broj osoba koji se testira u Srbiji i na taj način na vreme mogu da se uključe u lečenje koje daje pozitivne rezultate - rekla je Simić.

Prema njenim rečima, u Srbiji je prepolovljen broj obolelih, a tri puta manje umire od side.

- Na godišnjem nivou registruje se oko 40 do 50 obolelih, a oko 20 do 25 umrlih - dodala je Simić.

Na konferenciji je istaknuto da HIV nije vezan za rizične grupe već za rizične oblike ponašanja i da je svaki pojedinac odgovoran za svoje zdravlje.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, koja je otvorila skup, rekla je da iako su pozitivni pomaci u odnosu prema osobama koji žive sa HIV-om, ne možemo biti u potpunosti zadovoljni.

Istakla je da je neophodno povećati svest o smanjenju diskriminacije protiv obolelih i navela da dugogodišnji rad i strpljenje daju rezultate.

Istraživanje je deo projekta za borbu protiv HIV/side Ministarstva zdravlja i Globalnog fonda, a uz podršku Instituta za javno zdravlje Srbije i međunarodne mreže pomoći  IAN.

(I. M. / Izvor: Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA