POČAST KRALJU: Srbi u Marseju obeležili godišnjicu ubistva kralja Aleksandra (FOTO)

Na mesto gde je kralj ubijen 9. oktobra 1934. godine vence su položili izaslanik predsednika Srbije Radoslav Pavlović, ambasador Srbije u Francuskoj Dušan Batakovic i brigadni general Vojske Srbije Slavoljub Janićijević

  • 1

Izaslanik predsednika Srbije Radoslav Pavlović, ambasador Srbije u Francuskoj Dušan Bataković i brigadni general Vojske Srbije Slavoljub Janićijević položili su vence u Marseju, na mestu ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua, povodom 78. godišnjice od ovog događaja.

- Kralj Aleksandar, koji je ubijen na ovom mestu, jedan je od najvećih, po mom mišljenju možda i najveći čovek u istoriji našeg naroda, zaboravljen namerno, sklonjen namerno zato što je imao mnogo vrlina i zato što je menjao svet - istakao je Pavlović posle polaganja venaca.

Kako je rekao, to je pokušaj negovanja kulture sećanja, "da ne zaboravimo ko je u našoj istoriji bio mali, a ko je bio veliki".

- Ove godine se godišnjica smrti kralja Aleksandra obeležava u prisustvu jednog oficira Vojske Srbije - naveo je Pavlović i dodao da je to zbog toga jer "hoćemo da kažemo da nismo zaboravili".

- Ko zaboravi svoje pretke i svoju prošlost i sam će biti zaboravljen vrlo brzo - rekao je on, podsetivši da godišnjica smrti kralja Aleksandra I Karađorđevića nije obeležavana od 1939. do 2009. godine.

Ambasador Srbije u Francuskoj Dušan Bataković podsetio je da je na tom svetom mestu u Marseju ubijen veliki ujedinitelj kralj Aleksandar, ali da je tu ubijen i mir u Evropi i 1934. godine slomljena jaka veza između Francuske i Kraljevine Jugoslavije.

Aleksandar Prvi Karađorđević (1888-1934), nazivan kralj ujedinitelj, ubijen je u atentatu u Marseju u Francuskoj 9. oktobra 1934. godine. Atentat u Marseju, u kojem je ubijen i šef francuske diplomatije Luj Bartu, kako je utvrđeno, organizovali su hrvatski teroristi - ustaše, uz podršku Musolinijeve Italije, a pozadina tog ubistva nije nikada rasvetljena.

Nakon atentana na kralja, kraljevinom je upravljao knez Pavle Karađorđević.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojsa

    10. jun 2023 | 09:30

    Da li ima Srba u Marseju da izdaje smestaj za turiste???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA