Oslobođena jedna članica benda "Pusi rajot"

Mi ćemo otići u zatvor, a počeće građanski rat. Sve to Putin radi, poručila Aljohina, jedna od članica benda koja nije imala sreće da na današnjem suđenju bude oslobođena

  • 0

Moskovski gradski sud zamenio je danas kaznu zatovora uslovnom kaznom samo jednoj od tri članice grupe "Pusi rajot", Katarini Samucevič, dok je kazna od dve godine zatvora ostala na snazi za Mariju Aljohinu i Nadeždu Tolokonjikovu.

Samucevič je odmah u sudnici puštena na slobodu. Ublažavanje kazne postalo je moguće nakon što je njen novi advokat uspeo da ubedi sud da je stepen njene krivice manji od ostalih osuđenih.

Advokati Tolokonjikove i Aljohine najavili su da će uložiti žalbu na presudu, i ruskom sudu i Evropskom sudu za ljudska prava. Razmatranje žalbe tri članice grupe trajalo je skoro četiri sata, a tokom pretresa sudu su se obratile i optužene, koje su odbacile presudu i poručile da njihova "pank molitva" u hramu Hrista Spasitelja nije bila čin religiozne mržnje, već političkog protesta.

Obraćajući se sudu, Samucević je naglasila da nije nameravala da uvredi vernike i da se s poštovanjem odnosi prema svakoj religiji.

- Ako smo povredili nečija osećanja, izvinjavamo se. Akcija je bila politička - poručila je ona.

Ahljohina je podsetila da su se sve članice grupe izvinile ako su povredile nečija osećanja, ali da su o ta izvinjenja "obrisali noge", i optužila medije i "državnu mašineriju" da ih "polivaju prljavštinom", dodajući da članice grupe nisu za sečenje krstova i skrnavljenje ikona. Povodom poziva RPC sudu da ublaži kaznu ako se članice grupe "iskreno pokaju" ona je rekla da je "strašno kada ucenjuju kajanjem, kada mešaju tajnu i priznanje krivice za krivično delo".

Aljohina je takođe navela da ako ode u zatvor "čak ni iz Sibira svejedno neće ćutati". Osvrnula se i na prozivke predsednika Vladimira Putina da je naziv grupe nepristojan i rekla da se sa engleskog on prevodi kao „bunt mačkica“ i dodala da su Putinove reči da će (teroriste) "ukokati" nište manje neprilične. Tolokonjikova je ponovila da akcija grupe nije bila antireligiozna i da je "jasno kao dan da je to bio politički nastup", ali i ukazala na niz nepravilnosti u sudskoj proceduri. Kada je pokušala da izrazi svoj politički stav, sudija ju je prekinula.

- Mi ćemo otići u zatvor, a počeće građanski rat. Sve to Putin radi - rekla je na kraju.

Pred početak razmatranja žalbe, moskovska policija je pojačala mere bezbednosti oko zgrade suda.

Rano ujutro počeli su protesti koji se redovno održavaju kod suda povodom slučaja "Pusi rajot", a istovremeno okupili su se i pravoslavni aktivisti koji su čitali molitve.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA