OVO JE NAJBOGATIJI KINEZ: Cong Čingou "težak" 10 milijardi dolara (FOTO)

Proizvođač bezalkoholnog pića Vahahe vratio se na prvo mesto liste najbogatijih Kineza nakon što mu se bogatstvo ove godine uvećalo za 3,5 milijardi dolara

  • 0

Proizvođač napitaka Cong Čingou povratio je poziciju nabogatijeg čoveka Kine ove godine, ali je globalno ekonomsko posustajanje uzelo danak među kineskim milijarderima.

Cong, koji je na čelu proizvođača bezalkoholnih pića Vahahe, ima bogatstvo od 10 milijardi dolara, prema listi 400 najbogatijih Kineza magazina "Forbs". On se tako vratio na prvo mesto, koje je izgubio prošle godine, nakon što mu se bogatstvo uvećalo za 3,5 milijardi.

Sličnu listu objavio je prošlog meseca kineski časopis "Hurun riport", koji je krunisao Conga kao najbogatijeg, ali sa bogatstvom od 12,6 milijardi dolara.

Prošlogodišnji broj jedan, proizvođač građevinskih mašina Liang Vengen pao je na šesto mesto, jer mu se bogatstvo umanjilo za 37 procenata od prošle godina na 5,9 milijardi, nakon što je njegova "Sani" kompanija pogođena smanjenjem poslova izazvanih usporavanjem kineske privrede.

"Forbs" je naveo da je broj kineskih milijardera u dolarima ove godine opao na 113 sa 146 u 2011, dok je bogatstvo stotinu najbogatijih ljudi smanjeno za sedam procenata na 220 milijardi dolara.

Poređenja radi, Sjedinjene Države imaju 400 milijardera, prema "Forbsovoj" listi objavljenoj prošlog meseca.

"Ove godine smo suočeni sa dugim periodom ekonomskih teškoća koje su retko viđane u protekloj dekadi", rekao je na konferenciji za štampu urednik "Forbsa" za Kinu Džou Ðiangong.

"Ovo je godina u kojoj smo videli da se bogatstvo koje stvaraju kineski preduzimači smanjuje", rekao je on, a preneo AFP.

Kineska privreda zabeležila je godišnji rast od 7,6 procenata u drugom kvartalu ove godine, što je najgore poslovanje u poslednje tri godine. Druga najjača privreda na svetu je pogođena evropskom dužničkom krizom i slabim privrednim oporavkom SAD. To je nateralo Peking da smanji kamatne stope i poveća infrastrukturnu potrošnju kako bi podstakao rast.

(I. D. /Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA