JESTE LI SPREMNI ZA 1. NOVEMBAR? Svi će morati da nabave četiri zimske gume, cena i do 300 evra!

Načelnik saobraćajne policije Dragiša Simić i direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović potvrdili za Telegraf da su vozačima od 1. novembra neophodne zimske gume na svim točkovima

  • 14

ZIMSKE GUME UDAR NA PRAZNE DŽEPOVE GRAĐANA! Prema novom Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, koji je stupio na snagu 4. maja 2012. godine, u periodu od 1. novembra do 1. aprila, vozila u Srbiji moraju biti opremljena zimskom opremom.

U zimsku opremu spadaju, pored lanaca za sneg i standardne opreme na vozilima, sve četiri zimske gume, čija dubina gazećeg sloja (šara) ne sme biti manja od 4 mm.

Lanci se mogu postaviti na točkove na delu puta koji nije označen znakom lanci za sneg samo kad je kolovoz prekriven snegom.

Kazna za neposedovanje odgovarajuće zimske opreme, guma i lanaca za sneg, odnosno drugih uređaja za povećanja trakcije, iznosi 5.000 dinara.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže za Telegraf da se sigurno neće menjati zakon nikakvom uredbom kao što je to bio slučaj prošle godine i da će vozači morati na sva četiri točka da imaju zimske pneumatike.

- Od 1. novembra vozači će morati da imaju na sva četiri točka zimske gume, a ukoliko ih ne budu imali, uslediće propisana kazna u visini 5.000 dinara - kaže on.

Okanović dodaje da vozačima u Srbiji mora preći u naviku da leti voze na letnjim gumama, a zimi na zimskim pneumaticima i zbog uštede, ali najviše radi njihove bezbednosti.

- Moramo da shvatimo da je to dobro po nas i po naše živote! Jednostavno je, leti nosimo patike, a zimi čizme, što bi drugačije važilo i za automobil - kaže on.

Povodom nedoumica u tumačenju pravilnika o korišćenju zimskih guma, gde u članu 113 piše "da u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica", direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja tvrdi da su zimski pneumatici obavezni i kada nema snega, leda i poledice na asfaltu.

- Zimske gume, jednostavno, vozači moraju da koriste u tom periodu, a ukoliko se zatekne automobil bez zimskih pneumatika, naplatiće mu se kazna, a ako u tom trenutku pada sneg, ono mora biti i isključeno iz saobraćaja - objašnjava Okanović.

Dragiša Simić, načelnik Saobraćajne policije, kaže za Telegraf da su zimske gume obavezne na sva četiri točka i da tu nema dvoumljenja, jer je njihova upotreba zarad bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

- Zimski pneumatici su potrebni na sva četiri točka, niko nije znao da će novembar da bude lep i bez snega, ali to ne umanjuje potrebu korišćenja snežnih guma jer njih ne stavljamo na automobile zbog snega ili što se tako mora, već su one tu zarad naše bezbednosti i sigurnosti svih učesnika u saobraćaju - kaže on.

Vozač N. K. (33) iz Beograda kaže da su sve četiri zimske gume potrebne radi bezbednosti svih nas, ali da to, ipak, predstavlja jak udarac na "prazan džep".

- Sigurno je da su potrebni zimski pneumatici, ali ja, na primer, vozim "hondu civic" i moje su gume promera R15, a da bih na sva četiri točka imao zimske gume, moram da izdvojim 300 evra, što je zaista mnogo. To je rata koju plaćam za stan - kaže on.

CENE ZIMSKIH PNEUMATKA

Cene zimskih pneumatika, naravno, razlikuju se u zavisnosti od proizvođača, otpornosti gume, kao i veličine, jer što je prečnik pneumatika veći - veća je i cena.

Telegraf za vas izdvaja neke od cena zimskih pneumatika:

* Tigar WINTERA 145/80 R13 košta 3.261 dinar po komadu, pa se prostom računicom, a ukoliko vaš automobil koristi ovaj promer gume, može izračunati da će vas ova zima koštati 13.044 dinara.

* Sava ADAPTO MS R13 košta 4.523 dinara ili 18.092  dinara za sva četiri točka ovog proizvođača guma.

GOODYEAR ULTRA TRIP 7+ R15 košta 6.000 dinara po komadu, a 24.000 dinara potrebno je da izdvojite da bi vaš ljubimac imao sva četiri točka od ovog proizvođača.

* Pireli P6000 R14 će vas izaći 6.236 dinara po gumi, a 24.944 dinara za sva četiri pneumatika.

* DUNLOP WINTER R15 košta 6.357 dinara po pneumatiku, a 25.428 dinara za komplet zimske gume od ovog proizvođača.

MONTIRANJE ZIMSKIH GUMA DODATNI JE TROŠAK

Vulkanizer i vlasnik vulkanizerske radnje Ranko Milić iz Pančeva kaže za Telegraf da se zamena guma naplaćuje u zavisnosti od vrste guma i vozila.

- Obično naplaćujemo 400 dinara po montiranoj gumi, a ako samo menjamo točak za točak, tu uslugu ne naplaćujemo, već po sistemu ko koliko da - kaže on.

Beogradski taksista Z. P. (43) kaže za Telegraf da vulkanizeri naplaćuju za montiranje guma i do 600 dinara po točku, a da za zamenu točkova uzmu 500 dinara.

- Meni su za zamenu guma na postojeće felne naplatili 600 dinara po gumi, što me je koštalo 2.400 dinara, a kolegama za zamenu točkova sa felnama naplaćuju 500 dinara - tvrdi on.

KAKO PREPOZNATI ZIMSKU AUTOMOBILSKU GUMU

Automobilske gume namenjene zimskim uslovima vožnje, pored uobičajenih oznaka, imaju i dodatne oznake, a zimske gume se obično označavaju sledećim oznakama:

1. M+S, MS ili M&S - Sneg i blato (Mud and Snow)

2. All Season – guma za celu godinu, za sve vremenske uslove (teže se nalazi). Nema performanse na snegu kao prava zimska guma.

3. Simbol pahuljice ili planine ili oboje – Prava zimska guma.

Zimska guma se može prepoznati i po komercijalnom nazivu gume za koji se upotrebljavaju reči: Winter (zima), Snow (sneg), Ice (led), Cold (hladnoća) i sl.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đorđe Stanić

    24. oktobar 2012 | 11:07

    Zašto stavljate izjave "bolida" - tip vozi hondu sivik od 16.000 evra a mnogo mu je za pneumatike 300 evra??? Takve likove treba poslati u zatvor!! Ja imam novi punto i najbolje zimske gume na planeti, a likovi kao što je taj "vozač" imaju mercedese, alfe, honde i voze sa najlošijim gumama čije marke neću da pominjem da vas ne bi tužili. Eto ja sam prošle godine za malog punta dao za gume peko 300 evra i vrede svaku paru.

  • Igor

    24. oktobar 2012 | 09:28

    Ko nema para za gume, bolje da odma proda auto. Najosnovnija stvar. Ne znam cemu iscudjavanje.

  • Loran

    24. oktobar 2012 | 10:49

    Jednostavno je, leti nosimo patike, a zimi čizme, što bi drugačije važilo i za automobil ČAK I AKO JE U NOVEMBRU 25 STEPENI, NOSIMO ČIZME!!!???? Zimski pneumatici su potrebni na sva četiri točka, niko nije znao da će novembar da bude lep i bez snega, ali to ne umanjuje potrebu korišćenja snežnih guma jer njih ne stavljamo na automobile zbog snega ili što se tako mora, već su one tu zarad naše bezbednosti i sigurnosti svih učesnika u saobraćaju. OVOME NE TREBA KOMENTAR. POLICAJAC JE POLICAJAC!!!???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA