PREPUNE AUTO-ŠKOLE: Od 25. oktobra teža i skuplja obuka!

Svi koji do 25. oktobra upišu obuku polagaće po starom, ali će imati rok do 25. januara 2013. godine da je završe ili će morati da polažu sve ispočetka po novom sistemu

  • 0

Novi sistem obučavanja vozača u Srbiji, koji uvodi obavezne teorijske časove, biće primenjivan od 25. oktobra, zbog čega su auto-škole pune, kažu u Upravi saobraćajne policije.

- Svi koji do tog datuma upišu obuku polagaće po starom, ali će imati rok do 25. januara 2013. godine da je završe ili će morati da polažu sve ispočetka po novom sistemu - izjavio je načelnik Odeljenja za saobraćajno-tehničke poslove i prekršajni postupak Branimir Pejović.

Načelnik Pejović je govoreći o obuci za sticanje B kategorije kazao da je glavna novina to što će biti uvedena obavezna terorijska obuka, koja obuhvata 30 časova predavanja i 10 časova vežbi, uz najmanje 40 časova vožnje, a uvodi se i prva pomoć. Znanja iz prve pomoći će se sticati u okviru teorijske obuke.

Još se ne zna, prema rečima Pejovića, koliko će obuka poskupeti. Minimalnu cenu obuke po novom predložiće Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede i trgovine, a usvojiće je Vlada Srbije.

Period za prilagođavanje auto-škola je godinu dana, tačnije do 25. oktobra 2013. godine, do kada će svaka škola morati da ima licencirane instruktore, kao i predavače i ispitivače sa višom ili visokom stručnom spremom saobraćajne struke i odgovarajućim iskustvom.

Auto-škole će, takođe, morati da imaju i odgovarajuća vozila u skladu sa direktivama Evropske unije (EU) na kojima će se vežbati budući vozači.

- Kandidatii koji budu upisali obuku 24. oktobra ove godine moći će da se obučavaju po starom programu uz dodatnu obuku iz teorije i prakse, kao i prve pomoći, ali će morati da polažu po novim pravilima. Kandidati koji su počeli obuku po starom sistemu ili su položili teorijski ispit do 25. oktobra moraju da odslušaju tri časa teorijske obuke i imaju tri časa praktične obuke, rekao je Pejović.

Kandidati koji nisu položili teorijski ispit moraće da ga polažu po novom i zatim praktični ispit koji se uvodi, a oni koji su položili teorijski ispit po starom polagaće samo praktični ispit, objasnio je načelniik.

Pre polaganja praktičnog ispita kandidati moraju da polože proveru znanja iz prve pomoći.

Pejović je istakao da je sadašnji teorijski test veoma lagan i da vozači slabo poznaju saobraćajne propise, što više neće biti slučaj.

- Časovi vožnje će trajati najmanje 40 časova, i auto-škole će procenjivati da li je nekom budućem vozaču potrebno i više časova, ali će i kandidat morati da se saglasi s tim - naveo je Pejović.

MUP će predložiti minimalnu cenu obuke da bi se izbegla postojeća situacija u kojoj auto-škole usvajaju veoma različite cene.

(I. M. / Tanjug / Foto: Auto škola Vir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA