Berluskonija najpre osudili na četiri, a potom mu kaznu smanjili na godinu dana zatvora!

Presuda zbog utaje poreza izrečena je samo dva dana nakon što je 76-godišnji Berluskoni objavio da neće predvoditi stranku na narednim parlamentarnim izborima

  • 0

Sud u Milanu osudio je Silvija Berluskonia na četiri godine zatvora zbog utaje poreza i zatim na osnovu zakona o amnestiji iz 2006. godine kaznu smanjio na godinu dana, a suđenje je trajalo 6 godina.

Inače, zakon o amnestiji je 2006. usvojila tadašnja vlada levog centra kako bi rešila prenatrpanost zatvora.

Berluskoni je proglašen krivim za višemilionsku utaju prilikom kupovine filmskih prava preko njegove kompanije "Medijaset".

Presuda je došla dva dana nakon što je 76-godišnji Berluskoni objavio da neće učestvovati u trci za premijera na narednim izborima

Ta firma, koja obuhvata tri najveće privatne TV stanice u Italiji, veštački je "pumpala" cenu prava za emitovanje američkih filmova preko dve ofšor kompanije, a zatim je prijavljivala lažne troškove i umanjila porez.

Berluskoniju je zadržana zabrana da obavlja bilo kakvu javnu funkciju tokom tri godine, a osuđen je zbog utaje poreza u vezi sa otkupom distribucionih prava u njegovoj medijskoj kompaniji "Medijaset".

Berluskoni, za koga je tužilaštvo tražilo robiju u trajanju od tri godine i osam meseci, prema italijanskom zakonu, ima pravo da se žali na sudsku odluku dva puta pre nego što presuda postane konačna, preneo je Rojters.

Berluskoni je ocenio da presuda predstavlja "nepodnošljivo maltretiranje od strane suda", predstavlja AFP.

Kako je navedeno u optužnici, lažirana je cena oko 3.000 filmova, a načinjena je razlika od oko 250 miliona evra. Berluskoni je, prema rečima tužioca, bio "glavni u lancu komande", a crni fondovi "Medijaseta" "nose njegove otiske prstiju".

Tokom procesa, tužioci su izneli da optuženi stoje iza šeme za kupovinu prava na emitovanje američkih filmova u Berluskonijevim privatnim firmama preko niza ofšor kompanija, te da je lažno prikazivao iznose kako bi izbegao plaćanje poreza.

ADVOKATI BERLUSKONIJA: PRESUDA "NEVEROVATNA", SLEDI ŽALBA

Advokati bivšeg italijanskog premijera i medijskog magnata Silvija Berluskonija oštro su kritikovali sudsku odluku i najavili da će uložiti žalbu.

- Presuda je apsolutno neverovatna - ocenili su Berluskonijevi advokati Pjero Longo i Nikolo Gedini, dodavši da ta sudska odluka nema "nikakve veze sa pravosudnom logikom", preneo je Rojters.

- Nadamo se da će atmosfera u žalbenom sudu biti drugačija - poručili su oni.

Berluskoni (76) neće ići u zatvor ukoliko ne izgubi žalbeni proces, koji će, po svoj prilici, potrajati, navodi britanska agencija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA