POTOPLJENA: Venecija već šest dana pod vodom (FOTO)

Prizemlja kuća i zgrada, kao i prodavnice u "gradu mostova i kanala", i dalje su pod slanom vodom koja je iz lagune prelila kanale i probila pontonske brane postavljene ispred ulaza

  • 0

Venecija je poplavljena već šesti dan, a nivo vode, koji se tokom noći popeo sa 110 na 143 centimetra, u međuvremenu je tek neznatno opao - za pet centimetara.

Prizemlja kuća i zgrada, kao i radnje u "gradu mostova i kanala", i dalje su pod slanom vodom koja je iz lagune prelila kanale i probila pontonske brane postavljene ispred ulaza, javila je italijanska agencija Ansa.

Celo područje Italije zahvaćeno je kišnim olujama, a jesen označava početak sezone visokog vodostaja, koji je ove godine naročito izražen.

Meteorolozi kažu da se opasnost od visokog vodostaja povećava proteklih godina zbog sve obilnijih kiša na severu Italije, povećanja nivoa mora, kao i pomeranja jadranske tektonske ploče zbog koje se teren spušta.

Venecija se godinama bori s problemom porasta nivoa mora što utiče na nivo vode u brojnim gradskim kanalima, pa su gradske vlasti još pre nekoliko godina pokrenule ambiciozan plan da se izgrade "mobilne barijere" na ušću u lagunu radi zaštite grada.

Oko 3.000 ljudi je uključeno u taj projekat koji košta 5,4 milijardi evra i čiji je završetak planiran do 2014. godine.

U Veneciji je najteže stanje bilo 4. novembra 1966. kada je nivo morske vode u laguni dostigao 194 centimetra.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA