MAFIJA PRISLUŠKUJE DRŽAVU? Više od 300 nelegalnih antena širom Srbije!

Na kontrolisanih 16 objekata u Srbiji identifikovano je više od 430 antenskih uređaja kao i druga komunikaciona oprema, a jedan broj uređaja je postavljen odmah pored antena BIA i MUP-a

  • 0

Razmere ilegalnog prisluškivanja u Srbiji otkrio je nehotice Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) istražujući stanje u kome se nalaze radarski sistemi za odbranu od grada, a na 16 kontrolisanih objekata otkriveno je oko 430 antenskih i drugih komunikacionih uređaja nepoznatih vlasnika i nejasnog porekla, prenosi "Politika".

Budući da radarski sistemi na celoj teritoriji Srbije rade svaki za sebe i nisu povezani u jednu celinu, ali i da veliki problem predstavlja instalirana komunikaciona oprema na radarima, RHMZ je osnovao posebnu komisiju 2009. godine.

Zadatak te komisije bio je da proveri instaliranu komunikacionu opremu na svih 13 radarskih centara, kao i na meteorološkoj stanici Kopaonik, zgradi RHMZ i objektu Zeleno brdo.

Na kontrolisanih 16 objekata identifikovano je više od 430 antenskih uređaja kao i druga komunikaciona oprema - primopredajne radio-stanice, računarske mreže sa serverima, modeli i neidentifikovani elektronski uređaji nepoznatih vlasnika i nejasnog porekla, navodi list.

Pored legalno postavljenih antena MUP-a, BIA i Vojske Srbije, više od 300 antena je nelegalno postavljleno, odnosno nema dokaza da za to postoji pravni osnov. Jedan broj tih uređaja koji mogu služiti za prisluškivanje postavjen je odmah pored antene BIA i MUP-a.

Načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije Branko Jovanović, neposredno zadužen za 13 radarskih centara preuzetih od RHMZ, rekao je da ne zna ništa o spornim antenama i komunikacijskoj opremi.

- Kada smo preuzimali radare, na lice mesta izašle su centralna komisije MUP-a i RZMH i popisivali šta sve prelazi u našu nadležnost. Nikad me niko nije obavestio da postoje ilegalno postavljene antene ili komunikacijska orema, niti je evidentirano u papirima. Ono što postoji kod nas su samo uređaji MUP-a, Vojske, BIA i telekomunikacionih kompanija - rekao je Jovanović.

Poverenik za informacije od javnog značaja koji je ujedno i poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je da već tri godine upozorava na probleme ilegalnog prisluškivanja, kao i na činjenicu da je u ovoj zemlji uvoz opreme za tajno snimanje i prisluškivanje potpuno slobodan i nekontrolisan.

(D. Z. / izvor: Politika)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA