SRBIN POBEDIO "GUGL" I "JAHU": Optužili ga da je kriminalac, dobija 590.000 dolara odštete

Milorad Trkulja iz Melburna dobio je sudski spor zbog tekstova u kojima su ga internet pretraživači svrstali na listu najozloglašenijih kriminalaca Australije

  • 0

Vrhovni sud australijske države Viktorija doneo je odluku da svetski internet pretraživači "Gugl" i "Jahu" moraju da plate Miloradu Trkulji, Srbinu iz Melburna, odštetu od 590.000 dolara, jer su prošle godine, obe kompanije objavile niz tekstova u kojima se navodi da spada u najozloglašenije kriminalce Australije.

Sud i šest članova porote u Melburnu su presudili da "Gugl" treba da plati 350.000, dok je "Jahu" već isplatio 241.000 dolara Miloradu Trkulji kao odštetu za uvredu i klevetu, pišu "Novosti".

Naime, svetski pretraživači sa društvene mreže skinuli su inkriminisane tekstove, ali ne i njegove fotografije.

- Nisam se bojao velikih i moćnih svetskih kompanija kakve su "Gugl" i "Jahu" i njihovog uticaja, jer sam znao da nisu mogli da dokažu da sam kriminalac i to jedan od deset najopasnijih na petom kontinentu. Od Ministarstva pravde Australije sam dobio uverenje da nikada nisam počinio nijedno kriminalno delo. Svi moji prestupi svode se na to da sam u Australiji nekoliko puta izgubio vozačku dozvolu - objašnjava Trkulja.

Ovaj Srbin poreklom iz sela Kukulje kod Srpca stigao je u Australiju pre četiri decenije.

- Bavim se biznisom i dugo sam aktivan u Srpskoj zajednici kao humanitarac. Imao sam neprijatnosti sa nekim ljudima koji su pokušali da me ubiju 2005. godine, ali se nikada nisam bavio kriminalom - kaže Milorad Trkulja, koji još nije zadovoljan ponašanjem internet kompanija "Gugl" i "Jahu".

- Ne možete ni da zamislite kakav smo šok i sramotu preživeli moja porodica i ja kad znate da ukucavanjem vašeg imena na internetu sledi sadržaj o umešanosti u najgori kriminal. "Gugl" i "Jahu" među slikama najozloglašenijih kriminalaca još drže moje fotografije, čime me i dalje ocrnjuju i kleveću. Tužiću ih i zbog toga - kaže Trkulja.

Interesantno je da ovi pretraživači nisu reagovali na prva upozorenja Trkulje kada su objavili informaciju da je kriminalac.

Tek kada ih je tužio zbog laži o njemu, "Gugl" i "Jahu" u Australiji su mu ponudili novac da odustane od spora, što je on kategorički odbio. Angažovao je najskuplje advokate koji su ga koštali 150.000 australijskih dolara.

U međuvremenu, ovaj biznismen je pokrenuo u Melburnu još tri tužbe protiv portala koji su ga, takođe, doveli u vezu s kriminalom, a kojima, kako tvrdi, neće ostati dužan.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA