LJAJIĆ: Moraćemo da prodajemo GMO hranu!

Srbija je u završnoj fazi pristupanja STO i niko ne traži da omogućimo proizvodnju genetski modifikovane hrane, već izmenu odredbi zakona koje se odnose na njen promet

  • 26

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić izjavio je da je Srbija u završnoj fazi pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) i istakao da od nas niko ne traži da omogućimo proizvodnju genetski modifikovane hrane (GMO).

On je istakao da pred Srbiju niko ne postavlja nikakva pitanja ni zahteve koje nisu morale da ispune i druge zemlje koje su ušle u tu organizaciju.

Kako je Ljajić precizirao, ono što se traži jeste izmene odredbi zakona koje se odnose na promet GMO hrane. On je naglasio da sve zemlje imaju na raspolaganju mogućnost da to pitanje reše u skladu sa sopstvenim interesima, a na raspolaganju su im mere za ograničenja i kontrolu trgovine tim proizvodima.

Pored izmena zakona o GMO, drugi krug pitanja koje Srbija treba da razreši pre prijema u STO jesu bilateralni problemi, odnosno pregovori pre svega sa Panamom, Brazilom, SAD i Ukrajinom po pitanju trgovine pojedinim poljoprivrednim proizvodima, rekao je Ljajić na konferenciji "Kako da Srbija poveća izvoz hrane".

Ljajić je podsetio da STO danas ima 157 članica, kao i da će do nove godine dobiti još dve nove članice, a Srbija će ostati u društvu Avganistana, Iraka, Irana, Belorusije...

On je rekao da je dilema o proizvodnji GMO hrane u Srbiji kao uslov za pristupanje STO postavljena kao lažna dilema, za koju su razlog neznanje, mistifikacija, loše namere, partikularni interesi i dodao da će o svemu biti organizovana stručna debata.

Ljajić je istakao da je naš interes da budemo deo STO, jer je to legitimacija, odnosno lična karta da Srbija uvažava sve standarde i mehanizme slobodnog tržišta od čega ćemo imati direktne finansijske koristi dolaskom investitora.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragica Milanovic

    6. novembar 2012 | 14:41

    Nadam se da ce gospodin LJajic prvo svoje dete, ili decu, nahraniti GMO hranom. Sramota!

  • Milan Filipovic

    6. novembar 2012 | 17:19

    I do sada nismo bili u STO pa smo još uvek živi i uprkos svemu zdravi. Da li treba da se razbolimo, deformišemo, postanemo sterilni i nestanemo da bi smo (kako kaže Ljajić) nešto LAKŠE PRIVUKLI INVERSTITORE. Užasnut sam monstruoznim cinizmom ove izjave.

  • Вуде Даничић

    7. novembar 2012 | 05:26

    Услов за улазак у СТО није производња ГМО, него слободан промет?! И то без ознаке да је у питању ГМО производ?! Није шија, него врат. Ово је највећа ненародна активност власти. У научном свету више није уопште спорно да су ГМО вишеструко опасни. Само наше власти лажу масно и, уздигнувши јевроунијаћење на пједестал, убеђују нас да се морамо одрећи свега, па и живота. И ко нам то прича: поштовалац покојног "драгог предсједника" алије изметбеговића?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA