"Erste" kupuje "Hipo banku"?

"Erste banka" zainteresovana je za kupovinu "Hipo Alpe Adria banke" u Srbiji, ali ne i za ostale banke ove grupe u regionu. Klijenti neće biti ugroženi promenom

  • 0

"Erste banka" želi da kupi "Hypo Alpe Adria bank" samo ako se prodaja odnosi na Srbiju, jer nisu zainteresivani i za ostale banke u regionu. Iz "Narodne banke" poručuju da, ukoliko dođe do prodaje "Hipo banke", novac klijenata je bezbedan, a ukoliko im ne budu odgovarali uslovi u novoj banci, mogu da je promene.  Proces bi trebalo da traje godinu dana.

Direktor "Hipo Alpe Adria banke" u Srbiji Vladimir Čupić kaže da je poziv raspisan za privatizaciju banaka na prostoru bivše Jugoslavije. Kako poručuju iz predstavništva ove banke ovo se ne dešava zbog problema, već je ovo predviđeno još 2009. godine, kada je "Hipo banku" nacionalizovala Republika Austrija.

- Što se tiče nas u Srbiji principijelno nema nikakvih promena, sve vreme smo poslovali uspešno. Očekujemo da proces bude uspešan i sigurno je da neće trajati manje od godinu dana - izjavio je Čupić.

Iz "Narodne banke" poručuju da je "Hipo Alpe Adria Grupa" u završnoj fazi konsolidacije predviđenoj i poslovnom strategijom Grupe, a koja podrazumeva prodaju udela u mreži banaka i lizing kompanija u pet zemalja među kojima je i Srbija.

- Vrlo smo zainteresovani za ponudu "Hipo banke" u Srbiji, ali ako se ona prodaje u paketu onda ne - izjavio je za Telegraf Vladimir Todorović iz "Erste banke".

Ono što je najbitnije za širu javnost, a pogotovo klijente "Hipo banke", jeste činjenica da je njihova štednja sigurna i nakon promene vlasnika. Iz NBS-a poručuju da su depoziti kako za pravna, tako i za fizička lica u potpunosti osigurani. Takođe navode da će klijenti nakon promene vlasništva biti u mogućnosti da odluče da li im odgovara poslovna politika nove banke i da je u skladu sa tim promene ili ostanu u staroj banci.

Vlasnik banke ne može da bude bilo ko. U trenutku kad budući vlasnik bude podneo saglasnost za sticanje vlasništva u banci moraće da ispuni uslove koje propisuje "Narodna banka Srbije", a među kojima su najbitniji finansijsko stanje i poslovna reputacija.

( M. R. / Izvor: RTS )

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA