Ko će dobiti frekvenciju TV Avala?

Ukoliko Televizija Avala ostane bez nacionalne frekvencije, biće odmah raspisan javni konkurs. Nova televizija startuje možda već na leto

  • 0

Da li će i pod kojim okolnostima TV Avala izgubiti nacionalnu frekvenciju, ukoliko štrajk koji traje već 40-ak dana dovede do toga da ova televizija u potpunosti prekine emitovanje programa?

Odgovor na ovo pitanje nije nimalo jednostavan. Prema rečima Gorana Karadžića, zamenika predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije, svaka slobodna frekvencija stavlja se odmah na tržište, odnosno na javni konkurs. RRA je već pokrenula postupak za oduzimanje nacionalne frekvencije ovoj televiziji zbog kašnjenja u plaćanju naknade za emitovanje programa, a rok za izmirenje obaveza ističe u aprilu.

Karadžić kaže da ukoliko nakon isteka tog roka Savet RRA odluči da im oduzme dozvolu postoji mogućnost žalbe, a neopohodna je i koordinacija s Republičkom agencijom za telekomunikacije (RATEL).

- Od trenutka raspisivanja konkursa rok za prijavu je 60 dana, a postoji i dodatni rok za dopunu dokumentacije, kao i javni razgovori sa svim učesnicima konkursa, što znači da okvirno može da prođe oko stotinu dana do ponovne dodele nacionalne frekvencije – objašnjava Karadžić.

U pojedinim slučajevima Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva, zbog potreba sprovođenja procesa digitalizacije, nije stavljalo na tržište slobodne frekvencije.

- Nismo imali slobodno parče spektra u procesu planiranja prelaska sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa. Ali, u međuvremenu je došlo do oslobađanja pojedinih delova spektra tako da to nije više neophodno, a to je ionako važilo samo za lokalne frekvencije – kaže za Telegraf.rs državna sekretarka za digitalnu agendu Jasna Matić.

TV Avala, B92, Foks, Pink i Košava-Hepi bili su među pet izabranih na konkursu za frekvencije s nacionalnom pokrivenošću za emitovanje televizijskog programa 2006. godine.

(N. Stojić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA