ZAOŠTRAVANJE: Izrael bombardovao kuću Hamasovog premijera Gaze, uzvraća na paljbu i tokom posete egipatskog premijera!

Operacija nazvana "Stub odbrane" počela je "ciljanim ubistvom" komandanta vojnog krila Hamasa Ahmeda Džabarija u sredu i od tada su se sukobi pojačali preteći da prerastu u novi rat između Hamasa i Izraela

  • 0

Kuća premijera Ismaila Hanijea, jednog od vođa Hamasa u pojasu Gaze, bombardovana je prošle noći, ali on nije bio u njoj u vreme udara. Ciljanje Hanijevog doma pokazatelj je značajne eskalacije "politike ciljanih ubistava" vođa islamističkog Hamasa, navode jutros izraelski mediji.

Najmanje 12 raketa i mina palo je na jug Izraela iz pojasa Gaze jutros tokom posete egipatskog premijera Hišama Kandila toj palestinskoj teritoriji, navode izraelski mediji.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pristao je prethodno da prestanu vazdušni udari tokom te tročasovne posete, pod uslovom da se zaustavi i raketiranje iz Gaze.

Netanijahuov portparol Ofir Gendelman napisao je na Tviteru da "Hamas ne poštuje posetu egipatskog premijera Gazi i krši privremeni prekid vatre na koji je Izrael pristao tokom posete".

Operacija nazvana "Stub odbrane" počela je "ciljanim ubistvom" komandanta vojnog krila Hamasa Ahmeda Džabarija u sredu i od tada su se sukobi pojačali preteći da prerastu u novi rat između Hamasa i Izraela.

Portparol izraelske vojske najavio je u međuvremenu da se "talas planiranih, masivnih i tačnih napada na podzemne lansirne rampe" nastavlja od jutros.

Prošle noći pogođena je i zgrada koja pripada Ministarstvu unutrašnjih poslova Hamasa i doma komandanta te organizacije Muhamada Sinvara u Kan Junisu, koji je kao i ubijeni Džabari osumnjičen za otmicu izraelskog vojnika Gilada Šalita.

Izraelska strana procenjuje da palestinski ekstremisti imaju 12.000 raketa, uključujući i usavršenije oružje iz Irana i iz libijskog arsenala koje je prokrijumčareno nakon pada sa vlasti libijskog lidera Muamera Gadafija prošle godine.

Sukobi koji se pojačavaju umnogome podsećaju na početak tronedeljne izraelske ofanzive na pojas Gaze pre nepune četiri godine. Međutim, situacija u regionu se od tada dramatično izmenila.

Hamas koji vlada pojasom Gaze izašao je iz političke izolacije nakon što je organizacija iz koje je nastao Muslimanska braća došla na vlast u nekoliko zemlja nakon pobuna u arapskom svetu, navodi AP.

Pored toga, procenjuje se da će izraelski premijer Benjamin Netanijahu teže od svog prethodnika Ehuda Olmerta biti u stanju da održi dugotrajnu ofanzivu.

(M. B. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA