TOMA FILA: Posle Gotovine, Hag mora da oslobodi i Ratka Mladića!

"Isti princip oslobađajuće presude u slučaju hrvatskih generala trebalo bi da bude primenjen i u slučaju Mladića i Karadžića, ali to verovatno neće biti slučaj, jer je haški tribunal dokazao da nije pravedan", kaže poznati advokat

  • 9

PO ISTOM PRINCIPU OSLOBODITI I KARADŽIĆA I MLADIĆA! Ukoliko sudije u Hagu budu merile prema istom aršinu prema kom su hrvatske generale Antu Gotovinu (55) i Mladena Markača (55) oslobodili po svim tačkama optužnice, na slobodi bi uskoro mogao da se nađe i srpski general Ratko Mladić, kao i bivši predsednik RS Radovan Karadžić, tvrde sagovornici Telegrafa.

Jedan od najpoznatijih srpskih advokata Toma Fila kaže za Telegraf da bi po principu na osnovu kojeg su oslobođeni hrvatski generali trebalo na slobodi da se nađu lideri bosanskih Srba.

- Isti princip oslobađajuće presude trebao bi da bude primenjen i u slučaju Ratka Mladića i Radovana Karadžića, ali to najverovatnije, nažalost, neće biti slučaj, jer je Haški tribunal do sada mnogo puta dokazao da je nepravedan i da za sve ne važe ista pravila - kaže on.

On tvrdi da su se dokazi koji su izvedeni protiv Gotovine i Markača, poput beleški sa Briona, pojavili u slučaju protiv Slobodana Miloševića ili Ratka Mladića "ispao bi opšti haos".

- Cela Srbija bi bila okarakterisana kao genocidna tvorevina - konstatuje Fila.

Šef pravnog tima Radovana Karadžića Goran Petronijević kaže za Telegraf da bi, da je sud haški sud pravičan, bilo očekivano da posle ovakve presude hrvatskim generalima budu oslobođeni i haški Srbi.

- Da je Tribunal u Hagu principijelan, onda bi bilo očekivano da se Mladić i Karadžić nađu na slobodi jer im se sudi za istu stvar, ali to, nažalost, neće biti slučaj jer ovaj sud je usmeren protiv Srba - kaže on.

On dodaje da su Srbi i kao žrtve i kao okrivljeni obespravljeni pred Tribunalom i da je nemoguće očekivati bilo kakvu pravdu.

Advokat Branislav Tapušković kaže za naš portal da će po istom principu na osnovu kojeg su oslobođeni Gotovina i Markač biti oslobođen i Ramuš Haradinaj, dok će Ratko Mladić i Radovan Karadžić biti osuđeni na doživotnu robiju.

- Sudije sudskog veća Tribunala u Hagu do te mere su banalizovali stvari i na taj način oborili neoborive dokaze i tom prilikom zanemarili  ključnu stvar - da se tu radilo o organizovanom progonu i etničkom čišćenju Srba sa teritorije Hrvatske - kaže on.

On dodaje da se ova presuda može preslikati na slučaj Haradinaj, ali i da nije realno da se preslika na slučajeve srpskih generala.

- Da je sud principijelan, oslobađajuću presudu bi posle ove mogli da očekuju i Ratko Mladić i Radovan Karadžić, ali pošto to nije slučaj, oslobađajuću presudu po ovom principu očekuje Ramuš Haradinaj, dok će po istom srpski generali dobiti doživotnu robiju - tvrdi on.

Pravnik Vesna Rakić Vodinelić kaže za Telegraf da se isti princip iz oslobađajuće presude hrvatskim generalima može primenuti i na presude srpskim generalima pred Tribunalom u Hagu, ali dodaje da to ne treba očekivati jer je haški sud izgubio svaki kredibilitet. 

- Duboko sam razočarana presudom Gotovini i Markaču jer je ona nepravedna prema žrtvama od kojih su jedna trećina žene. U obrazloženju presude kaže se da su hrvatski generali oslobođeni jer je upotrebljena artiljerijska protiv legitimnih ciljeva i da su granate padale 200 metara od njih - kaže ona.

Ona dodaje da se prema istom principu mogu osloboditi i Ratko Mladić, Radovan Karadžić i drugi srpski generali, ali, kako tvrdi, to nije realno.

- Preslikavanje ovog principa iz presude na slučajeve srpskih generala nije moguće očekivati jer se Tribunal u Hagu već dosta puta dokazao kao neprincipijelan, a i reći će da se Mladiću sudi za genocid - objašnjava ona.

Podsetimo, žalbeno veće Haškog tribunala je, na početku čitanja pravosnažne presude Gotovini i Markaču, iznelo da nema dokaza da je postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine silom ili pretnjom sile.

Gotovina i Markač nepravosnažno su osuđeni u aprilu 2011. na 24 i 18 godina zatvora zbog ratnih zločina tokom i posle akcije "Oluja" 1995. godine.

Prema prvostepenoj presudi, Gotovina, koji je komandovao "Olujom", i Markač, kao komandant specijalne policije, bili su članovi udruženog zločinačkog poduhvata koji je predvodio tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman, a čiji je cilj bilo proterivanje sprskog stanovništva iz samoproglašene Republike Srpske Krajine, što je bio navod optužnice.

Gotovina i Markač proglašeni su, tada, krivim za progon, deportaciju, pljačku, ubistva, bezobzirno uništavanje, nehumana dela i okrutni tretman srpskog stanovništva, od početka avgusta do kraja septembra 1995. godine. Drugooptuženog generala Ivana Čermaka Tribunal je oslobodio krivice.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • selena

    20. novembar 2012 | 08:06

    Dobro rece Seselj, belosvetski olos.

  • beograd

    20. novembar 2012 | 14:37

    zbog cega je seselj u pritvoru deset godina? kakav je to sud gde optuzeni provodi 10 g. u pritvoru bez prava zalbe? seselj nije komadovao vojnim snagama niti je licno ubio ikoga. tudjman je kao predsednik i ideolog izuzet odgovornosti, a seselj odgovara pred sudom. zasto? stvar je principa i pravde. licno, glasam za demokratsku stranku. nikad nisam podrzavala njegovu opciju karlobag-karlovac i sl.

  • Bojan

    20. novembar 2012 | 11:29

    Braniti Mladića i Karadžića, to je sramota. Koja primitivna ideja, uspoređivati njih s Gotovinom. Gdje je tu sram i obraz?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA