"Balkanska ruta": Srbija glavna za šverc kokaina, Albanci za heroin!

Srpski kriminalci uspostavili su baze u Južnoj Americi, kokain nabavljaju po ceni od 5.000 do 6.000 dolara za kilogram, dok Albanci i dalje "drže" tržište heroina. U Srbiji najpopularniji marihuana i skank

  • 0

Srpski kriminalci uspostavili su baze u Južnoj Americi, kokain nabavljaju po veoma niskoj ceni od 5.000 do 6.000 dolara za kilogram, dok Albanci i dalje rade sa heroinom, saopštili su evroprski eksperti.

Srpski kriminalci sve češće se pojavljuju kao veliki šverceri kokaina, dok organizovane grupe sa Kosmeta "drže" šverc heroina u EU preko Balkana, zaključak je najnovijeg izveštaja Evropskog centra za monitoring droge i zavisnosti (EMCDDA) u delu koji se odnosi na Srbiju. Teritorija naše zemlje i dalje se koristi za tranzit heroina iz Turske u zapadnu Evropu sudeći prema podacima dobijenim od evropskih policija i obaveštajnih agencija.

"BALKANSKA RUTA"

Godinama, ako ne i decenijama unazad poznato je da se heroin iz Avganistana, preko Turske, Bugarske i Albanije doprema do Kosmeta odakle se ilegalnim kanalima distribuira ka EU. Stejt department je u ovogodišnjem izveštaju konstatovao isto, sa naglaskom na problem trgovine narkotika preko administrativnih prelaza između Srbije i Kosmeta. "Balkanskom rutom", kako se procenjuje, godišnje se krijumčari oko 80 odsto od 150 tona heroina. Glavni akteri u ovom ilegalnom biznisu su albanske kriminalističke grupe sa Kosova i Metohije, iz zapadne Makedonije, Preševa, Bujanovca i okoline Rožaja u Crnoj Gori, navodi se u izvaštaju glavnog evropskog tela za nadzor prometa narkotika EMCDDA.

- Na osnovu informacija iz MUP-a Srbije i evropskih policijskih službi, teritoriji Kosova (prema rezoluciji SB UN 1244/99) koristi se za skladištenje velikih količina heroina, koji se zatim transportuje u zemlje zapadne Evrope preko Drača u Albaniji, Crne Gore i Bosne i Hercegovine - tvrdi se u izveštaju.

Da Kosmet sa pravom nazivaju "prodavnicom heroina" svedoče i podaci policija zemalja Evropske unije prema kojima kosovski Albanci heroinom snabdevaju čak 70 odsto narko-tržišta u Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji i Mađarskoj, a 20 odsto u Velikoj Britaniji.  Činjenica da je svaki četvrti uhapšen zbog švercovanja narkotika Albanac, pokazuje koliko je njihovo učešće u krijumčarenju droge. S obzirom na to da početna cena ovog narkotika od 10.000 evra po kilogramu dostiže i deset puta veći iznos kad dospe na evropsko tržište, ne čudi podatak da je upravo Kosmet stecište organizovanih kriminalnih grupa.

U izveštaju je navedeno i da je šverc heroina kroz Srbiju donekle opao, otkad su Bugarska i Rumunija ušle u EU, jer šverceri koriste zaobilazniji put preko Bugarske, Rumunije i Mađarske kroz šengensku zonu, čime izbegavaju kontrole na srpskim granicama.

Kad je reč o kokainu, u izveštaju je navedeno da su organizovane grupe srpskog porekla sve značajnije u transkontinenatalnom švercu kokaina iz Južne Amerike ka zapadnoevropskim lukama.

Evropski eksperti su uočili da su srpski kriminalci uspostavili baze u Argentini, Brazilu, Venecueli i Kolumbiji. Za kokain je karakteristično da, zbog visoke cene, u velikoj meri zaobilazi ulično tržište Srbije. Za razliku od heroina koji posle mešanja ima svega tri do pet odsto i na ulici se prodaje za oko 15 evra po gramu, dok je cena kokaina između 50- 60 evra.

- Narko-dileri kokain nabavljaju po veoma niskoj ceni od 5.000 do 6.000 dolara za kilogram, a zatim ga uz pomoć pomoraca teretnim brodovima prebacuju do velikih zapadnoevropskih luka kao što su Antverpen, Roterdam i Hamburg. Po dolasku u EU, cena kokaina je gotovo desetostruko veća i dostiže 50.000 evra po kilogramu - navedeno je u izveštaju.

MARIHUANA I DALJE NAJPOPULARNIJA U SRBIJI

Maloprodajne cene narkotika na crnom tržištu Srbije i godišnja potrošnja droge nisu se znatnije menjale u poslednjih nekoliko godina, uprkos povećanim količinama zaplenjene droge na teritoriji Srbije i efikasnijim kontrolama na graničnim prelazima, konstatuje se u izveštaju EMCDDA.

Najzastupljenija droga kod nas je marihuana i njena modifikovana verzija - skank, navodi se u srpskoj policiji. O tome svedoči podatak da su od 1,5 tona zaplenjene droge u prvih osam meseci ove godine u Srbiji, više od 1,3 tone marihuana i skank.

- Zaplena marihuane povećava se iz godine u godinu, jer to je droga koja je po količini najzastupljenija ne samo kod nas već i u svetu. Ona je kabasta, teška i za njeno uživanje je potrebno četiri-pet grama, za razliku od heroina ili kokaina za čije uživanje prosečno nije potrebno više od 0,25 grama. Marihuana, osim pojedinih sintetičkih narkotika, jedina je droga koja se proizvodi u Srbiji - poručuju iz MUP-a.

Skank je marihuana koja uspeva u veštačkim uslovima i dosta je zastupljenija kod nas. Jača je od obične marihuane "albanke" ili "domaćice". Krijumčari se iz Albanije preko Crne Gore gde se skladišti u Tuzima, odakle dolazi na naše tržište i dalje se transportuje ka zapadnoj Evropi. Kilogram skanka do deset puta je skuplji i cena mu se kreće oko 2.000 evra u odnosu na kilogram "obične" marihuane, koja košta između 200- 300 evra.

( Telegraf.rs / Izvor: Politika / Foto: Ilustracija )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA