JUTARNJI LIST: Gotovina je pljačkaš, otmičar i reketaš, osuđen na 9,5 godina zatvora!

Hrvatski general odležao samo četiri godine za prvo krivično delo, počinjeno 1981. godine, a tokom izricanja presuda za kasnija dela već je nosio uniformu Hrvatske vojske, objavio pre pet godina poznati list iz Zagreba

  • 51

Ante Gotovina, koji je od 1971. godine živeo u Francuskoj, u razdoblju od 1986. do 1995. godine, tri je puta osuđen zbog nekih od najtežih krivičnih dela - oružane pljačke, iznude i otmice - za šta je osuđen na devet i po godina zatvora, objavio je je pre pet godina "Jutarnji list"!

U članku naslovljenom " Gotovina: Počinio zločin pa prešao u HV" a koji je objavljen 23.08.2007. godine, navodi se da je tokom sva tri sudska postupka Gotovina bio u begu i nijednom se nije javio na sudski poziv. Odslužio je tek četiri godine za prvo krivično delo, počinjeno 1981. godine, a tokom izricanja presuda za kasnija dela već je nosio uniformu Hrvatske vojske.

Poslednje krivično delo, otmicu i iznudu, počinio je samo osam meseci prije stupanja u HV, a u vreme kad je izdat nalog za njegovo hapšenje u oktobru 1991. godine, Gotovina je već bio prvi put ranjen na slavonskom ratištu.

Prvi je put osuđen 1986. godine za oružanu pljačku 25.000 franaka, čekova, zlata, dijamanata, poštanskih maraka, torbi i ostalih predmeta u ukupnoj vrednosti od dva miliona franaka.

Krađu je sa svojim zapovednikom iz Legije stranaca Dominikeom Erulinom izvršio 29. septembra 1981. godine, a žrtva je bila žena pariskog draguljara Henrija Solomona. Gotovina i Erulin su pobegli,  a za njima je 1983. raspisana međunarodna poternica.

Gotovina je slučajno uhapšen 31. avgusta 1984.  u jednom kafiću u Parizu, kad je policija od njega zatražila dokumenta, a on je pokazao lažni pasoš.

Policija je otkrila da je pasoš ukraden 1982. godine, a nakon ispitivanja su utvrdili da je tražen zbog oružane pljačke. Inače, prema većini njegovih biografija koje su zvanično objavljene u Hrvatskoj, Gotovina je tokom bekstva radio kao instruktor Legije stranaca u Kolumbiji i Gvatemali.

Nakon hapšenja, njemu je suđeno, i 1986. je osuđen na pet godina zatvora. Gotovina je u zatvoru proveo četiri godine, i 1988. je izašao na slobodu.

Već godinu dana posle, sa još dva saučesnika pokušao je da reketira izvesnog Singenida sumom od 6 miliona franaka u Parizu. Pokušaj iznude je propao,  "zbog okolnosti na koje izvršioca nije mogao da utiče ", odnosno žrtvinog otpora, saopštio je sudija tokom suđenja za ovo krivično delo.

Sudija je takođe upozorio da se u Gotovininom slučaju radi o povratniku, a on se nije pojavio na suđenju, pa mu je suđeno u odsustvu.

Presuda je izrečena u decembru 1995. godine, i  Gotovina je osuđen na 30 meseci zatvora. Nikada nije odslužio tu kaznu, a u vreme dok je trebalo da bude u francuskom zatvoru, slavio je uspeh Oluje, družio se i slikao s diplomatama u Hrvatskoj, a odlukom Franje Tuđmana, postao je glavni inspektor HV-a.

Krajem 1990. godine, nekoliko meseci pre prijavljivanja u HV, Gotovina je učestvovao u još jednoj otmici. Osuđen je jer se sa još dvojicom saučesnika 30. oktobra 1990. godine predstavio kao policajac i zaustavio automobil izvesnog Žerara Turmeca na putu do pariskog aerodroma. Odveli su ga u jednu napuštenu kuću, zavezali ga lisicama i rekli mu da će, ako ne plati 1,5 miliona franaka, "biti mrtav čovek". Pustili su ga nakon pet dana kako bi osigurao novac za isplatu.

Turmec im je isplatio 350.000 franaka, a tada je o svemu obavestio policiju. Svi osumnjičeni izvedeni su pred sud, osim Gotovine koji se vratio u Hrvatsku. On je pozajmio novac za kartu od svog zapovednika Erulina, s kojim je desetak godina ranije, opljačkao ženu draguljara.

Gotovini se ponovno sudilo u odsustvu , pa je 15. aprila 1992. godine osuđen na dve godine zatvora. U vreme izricanja presude bio je u Hercegovini, zapovednik HVO-a za područje grada Livna.

Francuska nakon 1990. godine nikada nije tražila njegovo izručenje, nije raspisala novu poternicu za njim, niti mu je oduzela francuski pasoš.

(I. M. / Izvor: Jutarnji list, / foto: Profimedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nbgd

    19. novembar 2012 | 13:04

    Gotovina je razbojnik , bio i ostao. Naravno da ga vise ne traze jer obavlja prljave poslove za strane sluzbe i interese.Naravno, kada im vise ne bude potreban progutace ga mrak. A onaj nesretni budalasti komunjara Sljivancanin se divi ovom "gospodinu" i cestita mu na slobodi.

  • Nikola J.

    19. novembar 2012 | 13:58

    HA, KAKAV KRIMINALAC UPRAVLJAO OLUJOM. I VI SE TIM ČOVEKOM PONOSITE. BOŽE, HVALA TI ŠTO SAM POTOMAK SRPSKOG POŠTENOG NARODA KOJI SE OVAKVIM LJUDIMA NE PONOSI. TAKAV KRIMINALAC, OTIMAČ I LOPOV MOGAO JE SAMO I BITI PROIZVEDEN U GENERALA OD NJEMU SLIČNOG KOJEM BOG ONEMOGUĆI DA DALJE HODA ZEMLJOM. SRAM VAS BILO, SVE VAS KOJI PODRŽAVATE OVAKVOG KRIMINALCA. PODRŽAVANJE NJEGA I VELIČANJE NJEGOVOG PONAŠANJA POTVRĐUJE KAKO NIKADA NISTE MOGLI DA SE PONOSITE JEDNIM MILOŠEM OBILIĆEM, CAROM LAZAROM, KARAĐORĐEM, STEPOM STEPANOVIĆEM, ŽIVOJINOM MIŠIĆEM. ITALIJANSKA POSLOVICA I DANAS KAŽE: SEI CATIVO COME CROATO....U PREVODU: ZAO SI KAO HRVAT.....EJ, TO KAŽU ITALIJANI, SRBI SU VAS VEĆ DOVOLJNO UPOZNALI. VOZDRA...

  • dovla

    19. novembar 2012 | 13:56

    ala ste vi Hrvati iskompleksirani ljudi cak visite i po nasim sajtevima toliko ste mali i jadni da je to neverovatno...zapad vam je oslobodio tog ubicu sto ga velicate sve ce to jednog dana doci na svoje mesto...pa mi smo i znali da ce osloboditi i jednog i drugog kao sto ce osloboditi i haradinaja i ne znam kog teroristu vise...Hrvati moji ne pise vam se dobro...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA