NAPAD: Albanci pucali na okupljene Srbe u Brđanima

Incident se dogodio oko 9.30 sati, a Srbi tvrde da na njihove prijave nisu reagovali ni KPS ni Kfor

  • 0

Na okupljene Srbe u naselju Brđani, na severu Kosova, na mestu gde su Albanci počeli da grade kuće, jutros oko 9.30 pucano je iz vatrenog oružja. Povređenih nije bilo, a okupljeni tvrde da su na njih pucali Albanci.

Kako su naveli, pripadnici kosovske policije i Kfora nisu reagovali nakon što su ih građani informisali o tome iz kojih se kuća pucalo i kojim su automobilima napadači dovezeni.

Sa nekoliko desetina građana su i predsednik opštine Kosovske Mitrovici Krstimir Pantić i koordinator u kacelariji Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Zlata Radovanović.

Pantić je rekao da se nastavlja pravno i fizičko nasilje nad Srbima i da će danas štab za vanredne situacije Kosovske Mitrovice održati hitnu sednicu i upozoriti predstavnike međunarodne zajednice na stanje koje je, kako je rekao, nepodnošljivo.

- Prenećemo im našu zbrinutost i reći da će, ako dođe do eskalacije nasilja, isključivo oni snositi posledice zbog činjenice da ne žele da reaguju i spreče nasilje koje se sprovodi nad Srbima - naveo je Pantić.

Kako je rekao, placevi na kojima su Albanci počeli da grade kuće je vlasništvo opštine Kosovska Mitrovica i oni se nikada nisu obraćali opštini da dobiju dozvolu za gradnju kuća.

To su Albanci koji nisu nikada živeli u severnom delu Kosovske Mitrovice i to je pokušaj da se Albanci nasilno nasele u severni deo Kosovske Mitrovice kako bi se promenila etnička struktura u gradu.

- Po našim saznanjima, postoji plan za izgradnju 174 albanske kuće u severnom delu Kosovske Mitrovice i to smatramo velikim pritiskom na Srbe i pokušajem da se Kosovska Mitrovica etnički očisti - dodao je Pantić.

U naselju Brđani trenutno je mirno, a nekoliko desetina građana je i dalje okupljeno na mestu gde je počela izgradnja kuća.

 

(Telegraf.rs / Beta / foto: telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA