SRAMOTNO: Profesorka u Kraljevu predavala 18 godina bez diplome!

Profesorka engleskog Sonja Kragulj predavala punih 18 godina sa lažnom diplomom u jednoj osnovnoj školi u blizini Kraljeva! Razotkrila ju je koleginica koja je zbog nje dobila otkaz

  • 1

Profesorka engleskog Sonja Kragulj predavala je punih 18 godina sa lažnom diplomom u jednoj osnovnoj školi u blizini Kraljeva. Zaposlila se 1994. godine uz obećanje da će diplomu dostaviti kasnije.

Sonja Blagojević Kragulj (44) iz Kraljeva predavala je đacima OŠ "Milan Hadžić", u selu Vojka, engleski jezik prvo sa falsifikovanom potvrdom, a zatim i diplomom Pedagoškog fakulteta iz Mostara koji nikad nije studirala.

Slučaj lažne profesorke otkrila je bivša koleginica koja je zbog nje dobila otkaz. Sada, kad je istina izašla na videlo, niko ne prihvata odgovornost, a direktor škole, školski odbor i prosvetni inspektor se ograđuju od čitavog slučaja. Nakon što je razotkrivena, nesuđena profesorka je nestala bez traga. Policija je raspisala poternicu za njom i podnela krivičnu prijavu.

Zaboravljena diploma

Kolege su zatečene slučajem lažne profesorke, navodeći da je izbegavala svaki sukob među zaposlenima, kao i da je sa đacima bila vrlo blaga i korektna prilikom ocenjivanja.

Sonja Kragulj se te 1994. godine jedina prijavila na konkurs za upražnjeno mesto profesora engleskog jezika u Osnovnoj školi "Milan Hadžić"  i kao jedini kandidat, naravno, bila je primljena. Prilikom prijema umesto diplome priložila je uverenje Pedagoškog fakulteta u Mostaru o kvalifikaciji pedagog-nastavnik stečenoj 1987. godine.

Diplomu je trebalo da dostavi kasnije, nakon sledeće posete Mostaru. Srećni što su našli profesora, u školi nisu mnogo zahtevali.

Kako je vreme prolazilo, diploma profesorke engleskog je zaboravljena. Smenjivali su se direktori i opštinski prosvetni inspektori, a diplomu navodne profesorke engleskog niko više nije niti spominjao, niti tražio.

Nema dokaza o studiranju

Razotrkivanje je započelo nakon što se zbog smanjenja broja učenika pojavio problem viška profesora engleskog, zbog čega je mlađa koleginica dobila otkaz. Otpuštena se žalila, a nakon toga, da bi izbegli sumnje u školi, od Sonje su tražili diplomu na uvid. Ona odlazi u Mostar i vraća se sa diplomom Pedagoškog fakulteta.

- Sumnje o verodostojnost Sonjinog kako uverenja tako i diplome pokazale su se opravdanim - izjavio je Nebojša Lozić, advokat otpuštene koleginice. Njih dvoje su preko Ministarstva spoljnih poslova Bosne i Hercegovine tražili verodostojnost uverenja i diplome Sonje Kragulj.

U odgovoru iz Ministarstva koji su dobili navodi se da nije utvrđen nikakav dokaz studiranja Sonje Blagojević ni kroz knjige upisanih studenata, ni kroz postojanje dosijea koji glasi na to ime.

( Telegraf.rs / Izvor: Novosti )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • neimenovana

    21. novembar 2012 | 18:29

    u opstini Zitiste gde sam zavrsila O.S. Milos Crnjanski, osoba s zavrsenom gimnazijom i zapocetim uciteljskim fakultetom (Ali ne i zavrsenim) prvo je pocela da predaje deci nizih razreda ( od 1 Do 4 razreda) zatim je postala profesorica madjarskog jezika, zatim istorije, matematike i lilovne kulture, i profesorica srpskog jezika... koji god profesor zafalio ona je bila Tu da zameni.. Ali srpski je predavala na taj nacin da je u recniku trazila sta znaci rec sova, i da je ta sudija i ta masinovodja, posto se zavrsava na a, a Tata se podrazumeva da je musko i ako se zavrsava na a... zalodno... iz srpskog sam imala 4 i ako oduvek bolje pricam i pisem neg ona... sramota al na zalost tako je... inace trenutno radi u biblioteci i zaradice penziju dok osobe s diplomom su bez posla Zbog ovakvih osoba...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA