SKANDAL: Izbačen najbolji kadet Vojne akademije!

Goran Pavlović zbog neverovatnog nemara lekara izbačen je s ove visokoškolske ustanove! Prošao je sve preglede, primljen je na vazduhoplovni smer, tri godine bio najbolji kadet, a onda su mu otkrili "srčanu specifičnost"

  • 13

Goran Pavlović, najbolji kadet na Vojnoj akademiji, zbog neverovatnog nemara izbačen je s ove visokoškolske ustanove! Prošao je sve preglede i primljen je na vazduhoplovni smer, gde je tri godine bio najbolji kadet, a onda su mu otkrili "srčanu specifičnost" zbog koje nije ni mogao da bude primljen na Akademiju.

Isključen je s Akademije, ostao bez stipendije, bez mogućnosti da postane pilot i s pitanjem kako je moguće da je tuđom greškom uzalud potrošio tri godine.

- Gde sam pogrešio, gde su moje tri godine života i školovanja, ko se igrao s mojim zdravljem i snovima - pita se Goran u otvorenom pismu ministru odbrane.

- Svuda sam bio najbolji, ja nisam mogao više od toga. I nije bilo dovoljno da uspem, jer su drugi pogrešili zbog svoje nesposobnosti i površnosti.

Pavlović kaže da je tri godine uzastopno na redovnim pregledima Vojna komisija za letače potvrđivala njegovu sposobnost.

- Bio sam najbolji kadet Vojne akademije, sa srednjom ocenom 9,80, za šta sam dobio medalju Ministarstva odbrane. Bavio sam se pored toga i fudbalom, plivanjem i trčao polumaraton - priča Goran.

- Sanjao sam svoj avion na nebu, a na kraju treće godine školovanja, na istom redovnom godišnjem pregledu, ista lekarska komisija ustanovila je da imam urođenu "srčanu specifičnost". To su potvrdili kardiolozi sa VMA i doneli ocenu - nesposoban za profesionalnu vojnu službu. Znači da po važećem pravilniku i spisku bolesti za kadete nisam ni mogao da budem primljen na akademiju - kaže Pavlović, pa nastavlja:

"HVALA TI, SRBIJO, VOLI TE TVOJE REZERVNO SRCE!"

- Na sasvim obično ljudsko pitanje: "Kako je to moguće? Šta sad?",  uz sleganje ramenima, dobio sam još jednostavniji odgovor da idem kući i da oni nemaju obaveza prema meni. Hoće li opet neko drugo dete koje upiše neku od vojnih škola jednog dana na isti način, tuđom greškom, biti odbačeno i uzalud izgubiti nekoliko godina života i školovanja - pita se Goran u pismu ministru odbrane.

- Hoće li i dalje ista lekarska komisija procenjivati zdravstvenu sposobnost kandidata za kadete-letače? - nastavlja on, uveren da će odgovor na svako slično pitanje još dugo biti nažalost - da.

- Samo nekoliko dana nakon odlaska s Vojne akademije uredno mi je stiglo Rešenje RC MO Beograd o prevođenju u rezervni sastav Vojske. Hvala ti, Srbijo, voli te tvoje rezervno srce! - kaže Pavlović.

Sredinom oktobra, Goran je, poražen, posle odbijene žalbe otišao s Akademije. Njegova generacija upisala je završnu godinu, a on, najbolji među njima, bio je izbačen. Iako ispunjava uslove da bude civilni pilot, nije mogao da upiše pilotsku akademiju u Vršcu, jer nema novca za školovanje.

Upisao je Saobraćajni fakultet, vazduhoplovni smer. Primili su ga na drugu godinu pod uslovom da položi diferencijalne ispite.

- Razgovarao sam s brojnim lekarima koji su mi objasnili da nije reč o srčanoj mani već o specifičnosti kakvu ima, na primer, i Novak Đoković. Tvrde da mogu bez problema da se bavim bilo kojim poslom ili sportom, ali sve je to sad uzalud. Razgovarao sam s advokatima koji su mi rekli da ne mogu čak ni da tražim nadoknadu od Ministarstva odbrane i Akademije - kaže Goran.

Kao đak generacije u osnovnoj školi, Goran je dobio stipendiju Rusije i upisao srednju školu pri Ambasadi Rusije u Beogradu. U trogodišnjoj srednjoj školi na ruskom jeziku bio je učenik generacije i za postignuti uspeh dobio najveće priznanje - zlatnu medalju Ruske Federacije "za posebne uspehe u školovanju".

Mogao je da nastavi školovanje u Rusiji, ali je on želeo da bude oficir Vojske Srbije.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blabla

    22. novembar 2012 | 13:28

    U Srbiji kao da se namerno uništavaju talenti, za nas nisu dovoljno dobri, dok ih druge zemlje oberučke prihvataju...

  • Hope

    22. novembar 2012 | 13:57

    Samo cu jedno reci... Srbija! Drzava koja ne nudi nista ali zato oduzima svaku nadu i sansu za napredak! Tuga i zalost!

  • bosanac

    22. novembar 2012 | 14:49

    pa ovo je sramotaa ljudi boziji......ovako mlad covjek i pre svega pametan covek koji je sanjao svoj san da bude oficir je to i zasluzuje svojim znanjem,i tako zbog gluposti tamo nekog "brke" u medicinskom osoblju koji nije to znao prepoznati jer je tu dosao preko stele srusio je jednom momku cjeli njegov svijet njegov san o tome da vodi jedan lijep i ugodan ,ali usto i tezak zivot vojnog lica.....eeee moj balkaneee pa dokle viseee dokle??!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA