Troje Srba ne može da izađe iz Egipta

Zabrana izlaska iz zemlje uvedena je još dvojici Amerikanaca i jednom Evropljaninu koji su radili za IRI, kao i za troje Americkanaca koji su bili zaposleni u NDI

  • 1

Egipat je zabranio izlazak iz zemlje za najmanje 10 Amerikanaca i Evropljana, među kojima je troje Srba, kao i sin američkog sekretara za saobraćaj.

Osobe kojima je zabranjen izlazak iz zemlje rade za dve američke organizacije - Međunarodni republikanski institut (IRI) i Nacionalni demokratski institut (NDI), koje su među 10 grupa koje su predmet krivične istrage u Egiptu i čije su kancelarije vojnici pretražili prošlog meseca.

Vojni generali, koji su preuzeli vlast posle svrgavanja Hosnija Mubaraka, optužuju strane organizacije da "stoje iza protesta" protiv njihove vladavine i da finansiraju demonstrante u cilju destabilizacije zemlje.

- Ambasada Srbije je u stalnom kontaktu sa našim građanima i spremna je da im pruži konzularnu pomoć ukoliko oni to zatraže - ističu u Ministarstvu.

Naši državljani su dobro, a Ambasada će nastaviti da prati situaciju, dodaju u MSP.

Vašington je u četvrtak upozorio da takva kampanja protiv grupa koje promovišu demokratiju i ljudska prava izaziva zabrinutost za demokratsku tranziciju Egipta, što bi moglo da ugorizi američku pomoć egipatskoj ekonomiji.

Planirano je da SAD u 2012. godini daju pomoć za vojsku u vrednosti od 1,3 milijarde dolara i 250 miliona dolara ekonomske pomoći.

Američki predsednik Barak Obama je u razgovoru sa šefom egipatske vojske feldmaršalom Huseinom Tantavijem, prošle sedmice, naglasio ulogu koju te organizacije mogu da imaju u civilnom društvu, rekla je portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland.

Sem Lahud, sin američkog sekretara za saobraćaj Reja Lahuda, otišao je u subotu na aerodrom u Kairu, kada mu je imigrantski zvaničnik rekao da ne može da otputuje. Njegov otac, bivši kongresmen iz Ilinoisa, jedini republikanac u Obaminom kabinetu, nije želeo da komentariše ove događaje.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • telegrafrs

    27. januar 2012 | 14:09

    Troje Srba ne može da izađe iz Egipta http://t.co/VkqMVQSA #Srbija #Svet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA