HRVATSKI ASANŽ ZA TELEGRAF: Mladić i Šešelj će biti oslobođeni!

Novinar i haški osuđenik Domagoj Margetić u intervjuu za naš portal tvrdi da nije trebalo osloboditi hrvatske generale, jer je za presudu bilo dovoljno dokaza i da je "umobolno finansiranje njihove odbrane od strane Hrvatske"

  • 19

Domagoj Margetić, hrvatski novinar-istraživač i bivši političar, kaže za Telegraf da su bivši premijer i predsednik Hrvatske namerno sakrili "topničke dnevnike", jer su znali da bi to osudilo Antu Gotovinu i Mladena Markača, kao i da je oslobađajuća presuda u Hagu za zločine nad srpskim civilima u "Oluji" skandalozna i da po istoj presudi uskoro treba očekivati na slobodi Vojislava Šešelja i Ratka Mladića!

Domagoja Margetića je Haški sud dvaput osuđivao, prvi put 2005. godine, kada je zajedno s Markicom Rebićem, Stjepanom Šešeljem i Ivicom Marijačićem osuđen zbog nepoštovanja suda, zbog objavljivanja svedočenja zaštićenog svedoka Stjepana Mesića u procesu protiv Tihomira Blaškića, kao i godinu dana kasnije po istoj optužnici, ali za drugi slučaj.

Ko je i zašto od Tribunala u Hagu sakrio "topničke dnevnike"?

- Topničke dnevnike od Tribunala u Hagu namerno su sakrili bivši premijer Ivo Sanader i predsednik Stipe Mesić, a oni su to učinili jer su u njima podaci koji su mogli direktno da osude Gotovinu i Markača.

Šta je to toliko važno pisalo u njima, pa da su ih Mesić i Sanader sakrili?

- U tim dnevnicima sve do detalja upisani su podaci hrvatske vojske vođeni za vreme operacije "Oluja", a u kojima je tačno naveden broj oružja, granata, minobacača, koji su se koristili u toj operaciji proterivanja Srba, kao i ko je to oružje koristio i na kojim lokacijama. U njima se moglo videti koja su mesta pretrpela prekomerenu upotrebu sile i koji su objekti granatirani po naredbi hrvatskih generala, a podsetiću da je u oslobađajućoj presudi pisalo da nije utvrđeno da je došlo do upotrebe prekomerene sile na nelegitimne objekte.

Kako komentarišete oslobađajuću presudu Tribunala u Hagu hrvatskim generalima Gotovini i Markaču?

- Nikako nije smelo da dođe do oslobađajuće presude Gotovini i Markaču, to je skandal! Ubeđen sam da je postojalo dovoljno dokaza da se oni osude i na veće zatvorske kazne od 24 godine, koliko su dobili u prvom izjašnjavanju suda. Ovako je Hag pljunuo na sebe, a čitav Nirnberški koncept pao je u vodu.

Šta to konkretno znači? Hoće li se ta presuda preslikati na druge slučajeve pred sudom u Hagu?

- Presudom Gotovini i Markaču komandna odgovornost kao takva je pala u vodu i postala besmislena, pa se i u slučajevima koje Tribunal vodi protiv Ratka Mladića, Vojislava Šešelja i ostalih optuženika mogu s pravom očekivati oslobađajuće presude.

Na koji način komentarišete izjavu advokata generala Gotovine da je Hrvatska plaćala odbranu hrvatskih generala?

- Finansiranje odbrane hrvatskih generala i izdvajanje miliona i miliona kuna na taj slučaj od strane vlasti u Hrvatskoj je umobolan čin. Kontradiktorne su to stvari - ovamo sarađujete s Tribunalom, a s druge strane finansirate njihove optužene. Totalna je glupost da osobu koja je počinila ratne zločine finansira običan mali čovek - poreski obveznik.

Kako komentarišete izjavu bivšeg ambasadora SAD u Zagrebu Pitera Galbrajta da su SAD dozvolile Hrvatskoj da izvede "Oluju" zbog Srebrenice?

- Piter Galbrajt je u svojoj izjavi da je "Oluja" dozvoljena kao protivusluga za Srebrenicu priznao sve. On je tako potvrdio da je ta operacija bila politička, da je presuda Gotovini i Markaču takođe delo političkog dila i da su SAD bile direktno umešane, kao idejni tvorci progona preko 200.000 Srba iz Hrvatske. Njegova izjava je monstruozna, jer svi znaju da diplomatija Amerike nije nikad bila i neće biti humanitarna, već se vodi isključivo interesima, a tako je bilo i tada.

Da li je bilo trgovine oružjem u ratu koji je zahvatio prostore bivše SFRJ i ko je u tome učestvovao?

- Trgovale su sve tri strane oružjem, a imam pouzdane informacije da su se u Beču sastajali u više navrata zajedno ljudi Slobodana Miloševića, Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića sa ciljem da kupe oružje. Treba biti jasno da tu nema nikakvih patriotskih radnji jer su za kupovinu oružja imali budžet 10 miliona evra, oni kupe oružje za tri miliona, dok sedam nestane, a to je pljačka svog naroda - nikakvo domoljublje.

Da li ste plašite pretnje i osude Hrvata posle izrečenih stavova?

- Hrvatsku je zahvatila slavljenička euforija, a mene već pljuju i dobijam poruke: "Kako te nije sramota?", a ja ih samo pitam da li će biti principijelni i slaviti kada iz Haga izađe Vojislav Šešelj ili Ratko Mladić. Nije mi jasno zašto je teško da shvate da nikakav domovinski rat nije vođen, već da su narodi namagarčeni.

(D. Zlojutro / Foto: profimedia / sensa)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zox populi

    24. novembar 2012 | 20:58

    svaka cast majstore

  • sudija

    24. novembar 2012 | 23:10

    Covjek je u pravu 100%. Rat i jeste napravljen da se narodi opljackaju, a kako sada svi zive jadno je i bjedno. Ali jos su euforicni jer su obicne ovce za sisanje. Da nije tako politicari i ne bi mogli manipulisati njima.

  • slavko

    25. novembar 2012 | 03:14

    svaka cast. pravedna istina...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA