NOVA HAPŠENJA: Draginu i Nikeziću određen pritvor od 48 sati!

Policija privela bivšeg ministra poljoprivrede Sašu Dragina, bliskog saradnika bivšeg premijera Zvonimira Nikezića i još sedam osoba, a za dve se još traga zbog sumnje da su oštetili budžet Srbije za 4,5 miliona evra. Privedenima određen pritvor do 48 sati. Saslušanje optuženih biće nastavljeno sutra od 10 sati

  • 3

NOVA AFERA! Radna grupa Uprave kriminalističke policije privela je bivšeg ministra poljoprivrede Sašu Dragina, vlasnika konsultantske kuće "Ces Mekon" Zvonimira Nikezića i još sedam osoba, a za dvoje se još traga zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja i nezakonitom prodajom regresiranog mineralnog đubriva oštetili budžet Srbije za više od 4,5 miliona evra.

Svi su privedeni u svojim kućama - Dragin u Novom Sadu, a Nikezić u Beogradu i predati su Tužilaštvu za organizovani kriminal u Ustaničkoj ulici u Beogradu gde se očekuje njihovo saslušanje.

Kako Telegraf saznaje bivša direktorka firme "Invej" Verica Spasić je posle saslušanja u Tužilaštvu i davanja izjave puštena kući.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da je privedenima određeno policijsko zadržavanje do 48 sati i da će u tom roku biti saslušani.

Prema njegovim rečima, krivična prijava je protiv uhapšenih podneta zbog sumnje da su napravili niz nepravilnosti u vezi sa prometom regresiranog đubriva tokom 2009. i 2010. godine.

Đubrivo je bilo namenjeno, kako je istakao Radisavljević, poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama i preduzećima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom a u kojima država ima svoj kapital.

- Osumnjičeni su to đubrivo prodavali licima koja na to nisu imali pravo. Tako su omogućili da četiri privatna privredna društva dobiju veštačko đubrivo po povlašćenim cenama i tako pribave imovinsku korist od 473 miliona dinara - rekao je Radisavljević.

Privodeni su bivši predsednik Upravnog odbora HIP "Azotare Pančevo" Radosav Vujačić, bivši zamenik direktora "Azotare" Mihajlo Grujić, bivši direktor PKB-a Milan Veljović, bivši direktor poljoprivrednog dobra "Aleksa Šantić" kod Sombora Arsenije Katanić, bivši direktor kruševačkog Instituta za krmno bilje Dragi Lazarević i bivša direktorka firme "Invej" Verica Spasić.

Saša Dragin je od 2004. do 2007. godine obavljao je poslove zamenika sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, da bi u maju 2007. godine postao ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije. Od jula 2008. do marta 2011. godine bio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Zvonimir Nikezić, javnosti poznat kao vlasnik konsultantske kuće "Ces Mekon", u upravnom odboru "Agrobanke" bio je predstavnik državnog udela. Nikezićev "Ces Mekon" radio je i na brojnim privatizacijama firmi kao što su "Knjaz Miloš", "Frikom", "Mlekara Šabac", "Trajal", "Beograd film", "Seme", "Veterinarski zavod Zemun", koje je Savet za borbu protiv korupcije ocenio kao sumnjive. Dugogodišnji je saradnik i lični prijatelj bivšeg premijera Mirka Cvetkovića.

SASLUŠANJE OPTUŽENIMA SE NASTAVLJA SUTRA

U Tužilaštvu za organizovani kriminal večeras oko 22 časa prekinuto je saslušanje osumnjičenih za malverzacije sa regresiranim đubrivom, na čelu sa bivšim ministrom poljoprivrede Sašom Draginom i biće nastavljeno sutra u 10 sati, rečenio je večeras Tanjugu u Tužilaštvu.

Saslušanje je počelo danas u 14 časova i prekinuto je zbog velikog broja osumnjičenih koji redom iznose svoju odbranu.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je ranije danas Tanjugu da će svih devet osumnjičenih, koji su uhapšeni rano jutros, biti saslušani u zakonskom roku za zadržavanje od 48 sati.

(D. Z. / Tanjug / Foto: Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zidarski

    24. novembar 2012 | 16:21

    Pazi Vučiću na sebe, udario si u zmijsko gnezdo!

  • normalno

    24. novembar 2012 | 11:12

    samo hapsi,sve redom ih hapsi

  • Tatjanaa

    24. novembar 2012 | 17:29

    Oni su samo punili svoje dzepove, ojadili su Srbiju ,a 24 slucaja se ispituju. Ministar Vucic sve sto je najavljivao ,istinito je i opasno je krenuo da se obracuna sa korupcijom. Narod se sve vise okrece i podrzava rad SNS , ne podlezu vise lazima demokrata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA