DAN ZASTAVE: Vijore se albanske zastave na jugu Srbije!

Povodom sto godina od formiranja države Albanije na nekoliko stotina kuća u Kopnenoj zoni bezbednosti jutros su osvanule albanske zastave

  • 6

Na nekoliko stotina kuća u Kopnenoj zoni bezbednosti jutros su osvanule crveno-crne albanske zastave kojima Albanci na jugu Srbije obeležavaju stotu godišnjicu formiranja države Albanije i najveći nacionalni praznik - Dan zastave.

Stoti rođendan Albanije u proteklih nekoliko dana obeležen je naučnim skupom "Istorija albanskog pokreta u Preševskoj dolini", otvaranjem muzeja Ridvanu Ćazimiju poznatijem kao "komandant Leši" - jednom od vođa iz vremena etničkog sukoba 2001. godine, zatim brojnim političkim skupovima, kulturno-zabavnim i sportskim programima u mesnim zajednicama i školama.

U Bujanovcu i Preševu danas će, na otvorenom, za građane biti priređeno više kulturno-zabavnih programa, na kojima će nastupiti estradne ličnosti iz Albanije i sa Kosova.

Nedžat Beljulji potpredsednik Demokratske partije (DP) iz Bujanovca rekao je da će svi programi povodom sutrašnjeg praznika biti završeni danas u podne centralnim događajem, kada će, uz nekoliko hiljada prisutnih, na zgradama lokalnih parlamenata, uz srpske, biti istaknute i albanske zastave.

- Tom činu će prethoditi program u kome će, stotinu srednjoškolaca, specijalno obučenih za ovu priliku, svojim telima ispisati broj 100 i tu sliku poslati u svet, a potom i obraćanje lokalnih lidera iz montažne kuće, koja će biti kopija one kuće u kojoj je 1912. godine u Valoni proglašena država Albanija- kaže Beljulji.

Posle obraćanja građanima na trgovima u Bujanovcu i Preševu, svi albanski lideri će u jednoj velikoj delegaciji, na poziv predsednika Albanije Bujara Nišanija i predsednika Vlade Sali Beriše, otputovati u Tiranu na veliki miting gde je večeras zakazana centralna svečanost.

Crvenu zastavu sa crnim dvoglavim orlom, prvi je 1443. godine, po povratku iz Carigrada, u rodnom mestu Kruji nedaleko od Tirane, na jednoj kuli, istakao albanski nacionalni junak Skenderbeg.

Posle Velike narodne skupštine, na kojoj je 28. novembra 1912. godine, u Valoni na jugu zemlje, proglašena nezavisna država Albanija, istu zastavu je razvio albanski revolucionar Ismailj Ćemalji, koji je bio izabran za prvog predsednika Privremene vlade Albanije.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug / Foto: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peca

    27. novembar 2012 | 11:20

    Sramota,ne znam dokle doseze ova tolerancija.Ija sam nacionalna manjina ali sam protiv ovih provokacija.Svi mi volimo svoje,ali se mora postovati drzava u kojoj zivis.Na zapadu to ne bi smeli,ali posto u Srbiji svi cute onda se sve moze.Aman ljudi idite u tu vasu albaniju pa slavite do mile volje.Prekinite sa provokacijama jer ste naj obiccniji sljam!!!

  • Nascimento

    27. novembar 2012 | 11:47

    samo neka nastave da provociraju,pa ce im djavo biti kriv kada se malo promene odnosi u svetu i kada nas ameri puste da im opet dodjemo dole da ih prevaspitamo! nemam nista protiv neka slave,neka idu u albaniju,ne vidim kakve veze ima sa nama njihova godisnjica! gnjide!

  • Predrag

    27. novembar 2012 | 11:06

    Njima sve dozvoljeno nama nista... Mrzi me da pisem...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA