File: Odnosi sa Srbijom važni za Hrvatsku!

Evropski komesar za proširenje veruje da će političari obeju strana naći izlaz i doprineti smirivanju strasti u korist regiona

  • 0

Štefan File, evropski komesar za proširenje, izjavio je u Zagrebu da su za Hrvatsku odnosi sa Srbijom važni i izrazio verovanje da će političari obeju strana naći izlaz i doprineti smirivanju strasti u korist regiona.

- Hrvatsko pravosuđe imaće koristi od podataka koje je prikupio Haški sud, kako bi kaznio prave krivce - rekao je File na završnoj konferenciji za novinare posle susreta s državnim zvaničnicima.

Evropski komesar je naglasio da je ulazak u Evropsku uniju dobar za Hrvatsku, ali i za region, kome Hrvatska može biti uzor.

File je razgovarao s predsednikom Ivom Josipovićem o privođenju kraju hrvatskih priprema za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Pored Josipovića, razgovoru su prisustvovali premijer Zoran Milanović, predsednik Sabora Josip Leko, vicepremijerka i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić i vicepremijer za unutrašnju, spoljnu i evropsku politiku Neven Mimica.

Tokom razgovora File je izrazio uverenje da je Hrvatska predana rešavanju pitanja navedenih u poslednjem izveštaju o monitoringu, kao i potvrdio da će 27. zemalja članica unije do 1. jula 2013. završiti ratifikacioni proces.

Hrvatska će postati članica Evropske unije 2013. godne i to će joj u tom kontekstu doneti dodatnu i posebnu ulogu, rekao je jutros Fileov prvi sagovornik Josipović.

- Do kraja procesa s punom ozbiljnošću moramo raditi s jedne strane na izvršenju zadataka o kojima je bilo reči, a sa druge na širenju evropske atmosfere u celom regionu-  izjavio je Josipović.

S hrvatskim premijerom Milanovićem, evropski komesar razgovarao je o ispunjavanju 10 prioritetnih mera navedenih u izveštaju o monitoringu.

Kako je navedno u saopštenju iz Vlade, Milanović je rekao da će Hrvatska ispuniti sve svoje preostale obaveze na vreme, a File da je za Hrvatsku važno da ukloni svaku mogućnost nastavka monitoringa nakon što postane članica EU. File i Milanović razgovarali su i o korišćenju sredstava iz fondova Europske unije.

Hrvatska traži da se za nju primenjuje pravilo N+3, odnosno da se sredstva mogu koristiti tri dodatne godine za realizaciju projekata nakon što je ugovor potpisan.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA