BRUKA I SRAMOTA! Japancima vraćamo mamografe jer nemamo rentgenologe!

- Nemamo rentgenologe koji bi radili na mamografima koji su stigli iz Japana kao donacija i postoji mogućnost da ih vratimo jer se ne koriste - priznala ministarka zdravlja

  • 6

Ministarka zdravlja Slavica Ðukić Dejanović upozorila je da postoji opasnost da Srbija vrati Japanu tridesetak mamografa koji su prošle godine stigli kao donacija Vlade te zemlje jer se oni ne koriste!

Razlog - Srbija nema osobe koje umeju da rade na tim medicinskim aparatima!!!

- Nemamo rentgenologe koji bi radili na mamografima koji su stigli iz Japana kao donacija i postoji mogućnost da ih vratimo jer se ne koriste - priznala je Dejanovićeva na skupštinskom Odboru za zdravlje i porodicu, na kojem su, posle skoro petočasovne rasprave, usvojene izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju.

Ona je ipak dodala da će Vlada učiniti sve da ovaj problem reši, ne precizirajući kako će to učiniti.

Iz Japana je stiglo 30 analognih i dva digitalna mamografa.

U saopštenju iz Ministarstva zdravlja navedeno je da je Vlada Japana odobrila donaciju u cilju unapređenja zdravstvenog sistema Srbije i implementacije Nacionalnog programa "Srbija protiv raka". To je učinjeno kroz projekat "Unapređenje skrininga i prevencije raka dojke u Republici Srbiji". Projektom je, pored aparata, obuhvaćena kompletna prateća oprema, a bila je planirana i edukacija srpskih stručnjaka u Japanu.

Dom zdravlja u Novom Sadu prvi je od 39 centara za rano otkrivanje karcinoma dojke dobio analogni mamograf, komoru za suvo razvijanje filmova, jedan negatoskop i CR sistem. Ukupna donacija za Dom zdravlja Novi Sad bila je vredna oko 70.000 evra.

Ukupna vrednost projekta je 632 miliona japanskih jena (oko 5,8 miliona evra).

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dalibor

    27. novembar 2012 | 20:59

    Pa uposlite nekog. Ako nema u Srbiji ima van Srbije. Znaci po njihovom je zedan pustolov stigao do pitke vode I umro zedan jer nije imao casu da se napije vode.

  • milan

    27. novembar 2012 | 19:52

    PA ZAR JE PROBLEM DA SE OBUČI 200 MLADIH TEHNIČARA DA DODJE NEKO I ODRŽI SEMINAR I KURS.MORAĆE I U MEDICINI PERMANENTNO OBRAZOVANJE PA I U FABRIKAMA RADNICI DANAS U CELOM SVETU ZA SVAKI NOVI PROIZVOD IDU NA KURS I OBUKU A KAMOLI U MEDICINI GOSPODO DOSTA BILO LADOVANJA I ČEKANJE PENZIOJE NA ZNANJU OD PRE ZAPOŠLJAVANJA.DA STE IM REKLI ONI BI POSLALI PAR STRUČNJAKA DA OBUČE POTREBAN BROJ LJUDI.NIJE TO NIKAKVA SRAMOTA.TO JE PRAKSA U CELOM SVETU KADA DODJE NEKI APARAT ILI UREDJAJ NOVE GENERACIJE POGOTOVO U MEDICINI TU NEMA IMPROVIZACIJE!

  • milan

    27. novembar 2012 | 19:52

    pa mogli ste obučiti 100 do 150 mladih ljudi u sklopu donacije to je praksa nije to sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA