FRKA OKO NACIONALNIH PENZIJA: Predsednik Komisije podneo ostavku!

Veliki broj telefonskih poziva, intervencija i molbi kandidovanih učvrstili su uverenje uglednog kompozitora Svetislava Božića da su priznanja za nacionalni doprinos u kulturi svedena na socijalnu pomoć

  • 2

Kompozitor Svetislav Božić podneo je ostavku na mesto predsednika Komisije za dodelu nacionalnih penzija zbog neregularnosti unutar same Komisije.

Na prvom sastanku Komisije za dodelu nacionalnih penzija eliminisano je dve trećine kandidata, a predsednik, kompozitor Svetislav Božić, napustio je ovo telo. Na njegovo mesto imenovan je Miodrag Radovanović Mrgud. 

- Da se ne bismo vraćali u vreme Domanovićeve "Stradije", nužno je smanjiti broj nagrada i nagrađenih, i što je kvalitetnije moguće prići onoj realnosti najvišeg estetsko-etičkog ranga gde je najboljih veoma malo, a oni se u istoriji čak i mnogo većih i ostvarenijih naroda mogu izbrojati na prste. Sa ovakvim uverenjima prihvatio sam da budem član Komisije za dodelu nacionalnih priznanja, verujući da se tu odlučuje između malog broja predloga o onim najboljim, a po prirodi stvari malobrojnim. Zanemeo sam kada sam video spiskove najboljih, kao da je reč o izveštajima za plate zaposlenima u resornim ministarstvima ili saradnicima naučnih instituta. Desetine nagrađenih, žanrovski nespojivih, čak i estradnih umetnika koji se po prirodi svoga zanata ne mogu nagrađivati ovakvim priznanjima, dovelo me je u zabunu - stoji u pismu Božića.

Veliki broj telefonskih poziva, intervencija i molbi kandidovanih učvrstili su uverenje uglednog kompozitora da su priznanja za nacionalni doprinos u kulturi svedena na socijalnu pomoć. Ostavku je podneo jer smatra da ne može da presuđuje o nečijoj egzistenciji.

- Broj predloženih i broj predviđenih za nagradu je neumesno veliki i više nego žanrovski šarolik, te pruža mogućnost za vaskolika mešetarenja i neurednost u donošenju odluka. Visoko nacionalno priznanje treba odvojiti od socijalne pomoći, od masovnog prijavljivanja i masovnog nagrađivanja, od populističkih, a ponekad i drskih uverenja pojedinaca da se njihov rad po svaku cenu visoko vrednuje samo zbog toga što su uredno i odgovorno radili svoj posao. Takvi epiteti ni izbliza ne zadovoljavaju kriterijume za dodelu nacionalnog priznanja - naveo je kompozitor u pismu ostavke.

Po Božićevom mišljenju, imenovana komisija "nije iz miljea kreativnog jezgra stvaralačke napetosti", pa njegovo učešće u njenom radu ne bi bilo efikasno i korisno.

Naš proslavljeni violinista Jovan Kolundžija izabran je za novog člana Komisije za dodelu nacionalnih penzija umesto Božića.

Nacionalne penzije dodeljuju se od 2007. godine, kad je to priznanje dobilo 267 umetnika. Narednih godina dobitnika je bilo znatno manje. Svake godine izbor izaziva različite komentare, dok su pored dobitnika priznanja, na udaru i oni koji o njima odlučuju.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic / Foto: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vojvoda

    28. novembar 2012 | 18:31

    smesta ukinuti nacionalne penzije dzabalebarosima. ko je uplacivao u penzioni fond taj treba da ima penziju.

  • Milan sevo

    22. decembar 2012 | 10:22

    Dokle će naš penzioni fond biti ugnjetavan,od proždrljivih,kao što su političari koji u predizbornim kampanjama obećavaju silne nacionalne penzije na račun,P.fonda-kojg su radnici iz svih oblasti punili od svog redovnog dohotka,kako bi sebi obezbedili neka primanja u poodmklim godinama svog života.Kad pogledamo spiskove ko je sve dobio N.penziju a posebno iz takozvane kulture?dođe mi da i ja počnem da blejim po nekim anti kulturni skupovima,kako bi svojim izlaskom pred javno mjenje stekao sažaljenje i uslov za pomenutu penziju.Mnogi se u svom predlogu osvrću na kriterijum Francuske,i kad izđu sa predlogom sami sebe demantuju,jer fra.kriterijum to nepije. Francuska ima 39-nacionalnih penzija,nema više povećanja tog broja,jer kriterijum ne dozvoljava.Iz tih 39-oblasti može biti samo jedan a ne 50 kako predlaže gospodin za zdrstvo.Kada taj jedan izgubi pravo na N.penziju/otkaže je umre ili po nekom drugom?/onda iz te oblasti relevantna komisija predlaže drugog kandidata.Svakom dobrom glumcu,reditelju,književniku,pevaču itd.nije potrebna nacionalna penzija,ako je uplaćivao redovno doprinose.Za vreme svog rada,i danas oni dostojanstveno odbijaju N.penziju jer smatraju da da su sa tim privilegovani.Po nekom mom shvatanju,N.penziju treba da dobiju oni,koji su svojim radom i stvaralaštvom dobili priznanja na regionalnom odnosno Evropskom nivou.Sramno je da:Folk pevači i pevači N.muzike ili uopšte oni muzičari i pevači koji se razmeću po kafanam ili grand-šouima dobijaju N.penziju.Isti su se razmetali i živeli na najvišem nivou,dobijali mnogobrojne nagrade,/gde su kriterijumi isto bili invalidskog karaktera,kao i ovaj za dodelu nacionalnih penzija./Oni nikada nisu niti će biti promoeteri,znanja i srpske kulture.Posedujemo kulturnoumetnička društva,gde se Srpska kultura na najbolji način manifestuje,a pojedinci iz te oblasti ili grupe,još uvek rade i promovišu kulturu svo naroda za ČAST. Hitno izmeniti kriterijum,oduzeti sve penzije koje su sumnjivog karaktera,svesti ih na razumnu meru,u odnosu na mogućnosti naše države.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA