Vlada kupila Železaru u Smederevu za jedan dolar!

Država otkupila smederevsku železaru od kompanije "Ju-Es Stil" sa ciljem da očuva proizvodnju i radna mesta

  • 1

Vlada Srbije otkupila je smederevsku železaru od kompanije "Ju-Es Stil" za simboličnu cenu od jednog dolara, sa ciljem da očuva proizvodnju i radna mesta za više od pet hiljada zaposlenih, saopštio je večeras premijer Mirko Cvetković.

Premijer na konferenciji za novinare naglasio je da "vlada nema nameru da u dugom periodu bude vlasnik i u narednom razdoblju koncetrisaće se na traženje strateškog partnera". Vlada Srbije dobila je kompletna osnovna sredstva u železari i neto obrtna sredstva od 100 miliona dolara, naveo je Cvetković i dodao da kompanija nema zaduženja ni kredita prema bankama.

On je najavio da će sporazum o kupovini železare u Smederevu od "Ju Es Stila" biti potpisan u utorak, 31. januara.

Cvetković je ukazao da će pronalaženje strateškog partnera za železaru biti lakše ako fabrika nastavi da radi, a ne ako ode u stečaj ili bankrot. On je istakao da je ovim potezom vlada iskazala socijalnu odgovornost i dala podršku jednom od najznačajnijih preduzeća u Srbiji.

Kompanija "Ju Es Stil" je ranije saopštila da se iz železare u Smederevu povlači zbog loših posledica koje je globalna ekonomska kriza imala na svetsko tržište čelika i da nije imala nikakvih nesporazuma sa Vladom Srbije.

Prema rečima Cvetkovića, vlada je sa "Ju-Es Stilom" u redovnom konktaktu i krajem 2011. godine, oni su se žalili na svetsku ekonomsku krizu, a na pitanje vlade da li može da im pruži neku pomoć, rekli su da to ne zavisi od vlade, da je kriza takva i zatim su doneli odluku da odu iz Srbije.

Cvetković je podsetio da je u železari zaposleno 5.400 ljudi, a da je 20.000 ljudi vezano je za rad železare.

Takođe, to je jedan od najvećih izvoznika, zbog čega je vlada zaključila da mora da ima proaktivnu ulogu u rešavanju problema tog preduzeća, da bi održala radna mesta i proizvodnju, rekao je predsednik Vlade Srbije.

Centrala "Ju-es Stila" u SAD najavila je da će 31. januara odlučivati o sudbini železare u Srbiji zbog loših poslovnih rezultata, prouzrokovanih globalnom ekonomskom krizom i pada tražnje na svetskom tržištu.

U smederevskoj železari je od dve visoke peći jedna stavljena u režim takozvanog tihog hoda, a od 9. januara zaposleni u fabrici rade četiri dana sedmično, dok za peti dan dobijaju 60 odsto plate.

Radna grupa Vlade Srbije, koja je osnovana ove nedelje za železaru u Smederevu, najavila je da će pronaći najbolje rešenje za "Ju-Es Stil Srbija".

Tim povodom, premijer Srbije Mirko Cvetković je u izjavi Tanjugu ocenio da bi prestanak rada te kompanije izazvao ogromne probleme u privredi.

"Ju-es stil Srbija" učestvuje sa pet odsto u ukupnoj srpskoj proizvodnji, a sa oko 14 odsto u domaćem izvozu.

(telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • telegrafrs

    27. januar 2012 | 21:10

    Vlada kupila železaru za 1 dolar http://t.co/x2yJwkHr

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA